Beskrivning

Kontakt (original Contact) är en amerikansk science fiction-roman skriven av astronomen Carl Sagan och publicerad på engelska 1985. Den släpptes på svenska 1987 av förlaget Legenda. Boken utspelar sig främst under andra halvan av 1990-talet, och handlar om den första kontakten mellan mänskligheten och en mer avancerad, utomjordisk civilisation. Huvudprotagonisten är Eleanor Arroway, en forskare i utomjordiskt liv på radioteleskopet Argus.

Eleanor "Ellie" Arroway är chef för "Projekt Argus", som leder tiotals radioteleskop i New Mexico i jakten på utomjordisk intelligens (Search for Extra-Terrestrial Intelligence, SETI).

Projektet börjar så småningom finna tecken på intelligens kontakt med jorden, från närheten av stjärnan Vega, 26 ljusår bort från jorden. Meddelandet är en upprepande sekvens med de 261 första primtalen - en sekvens av primtal är generellt förutspått vara den första kontakten från yttre intelligens, eftersom matematik är ett universellt språk, och ingen naturlig process utan intelligens kan framställa primtal. Efter ytterligare forskning upptäcks ett andra meddelande under primtalen, ett meddelande som visar sig vara jordens första TV-signal skickat starkt nog att nå bortom vår atmosfär; i detta fall, Adolf Hitlers tal vid öppnandet av de olympiska spelen i Berlin 1936. Ett tredje meddelande upptäcks därefter, som visar sig vara en drygt 30 000 sidor lång guide över byggandet av en maskin, med säten inuti för fem människor. Forskarna börjar tro att maskinen är ett slags rymdfarkost som ska föra representanter för mänskligheten till Vega.

Till sist är maskinen färdigbyggd, och den aktiveras i december 1999, och med den färdas fem vetenskapsmän- och kvinnor från hela världen – inklusive Ellie – genom en serie maskhål till mitten av vår galax Vintergatan, där de möter sändarna av meddelandet, som tagit formen av personer som inspirerat resenärerna, levande eller döda. Några av resenärernas frågor besvaras av sändarna, och innan de skickas tillbaka till jorden nämner sändarna att talet p har en kod som är ett bevis för en universell skapare……….

390 sidor
ISBN: 91-582-0862-3
Bra skick

Objektnr 632703433

Visningar 25

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 16 maj 17:06

Kontakt - En Roman av Carl Sagan

Utropspris

|0 Bud

30 kr

Auktionen avslutades utan bud

Ingut

Nässjö, Sverige

5.0

Verifierad

31 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?