Beskrivning

Kungariket Aragonien - Peter IV (1336-1387) - florin - guld - Perpignan - myntmärke hjälm - odaterad (1365–1387)

Katalog ref: Friedberg (Spain/Aragon) 1; Cru. 386; Tauler 332
Kvalitet: KV 1= GVF
Vikt: 3,49g
Diameter: 16,80mm

Åtsida: Johannes döparen med gloria, ståendes framåtvänd, hållandes en spira i vänster hand; stängd hjälm (“tunnhjälm”) till vänster av hans huvud; omskirft: S·IOHA_NNES·B·

Frånsida: Fleur-de-lys; omskrift: ARAG_O·REX·P·

Kvalitetsanmärkning: Detta mynt är välpräglat på en något liten myntplatta och ovanligt tjock för denna typen. Myntet är inte klippt och är nära full vikt på 3,49g (genomsnittsvikt är 3,50g). Myntet visar upp ett väldigt vackert porträtt av Johannes döparen och en attraktiv guldpatina.

Historisk kontext: Republiken Florens introducerade 1252 florinen, ett guldmynt som kom att bli standardvaluta över hela europa under de trettonde och fjortonde århundradena, med hög renhet och lätt igenkännbar utformning med fleur-de-lys och Johannes döparen.

Florinen cirkulerade över kontinenten och Medelhavsregionen där den imiterades av många andra stater. En av dem var kungariket Aragonien som hade blivit en stormakt i Medelhavet, efter att ha annekterat de katalanska grevskapen, kungadömena Valencia, Mallorca, Sardinien och Sicilien. Detta var en perfekt miljö för influenser (och konkurrens) från Italien och Frankrike.

Behovet av ett mynt som var lämpligt för storskalig handel vart stort och 1346 introducerade Peter IV av Aragonien florinen. Den aragonska florinen var identisk till den ursprungliga förutom omskriften, vilken identifierar kungen av Aragonien - ARAGO REX - som det utfärdande auktoriteten. Den var ämnad för cirkulation i de aragoniska territorierna.

I början av det 16:e århundradet sågs dock florinen som ett tillförlitligt mynt. Detta banade väg för den venetianska dukaten som ersatte florinen som internationell valuta.
-----
Frakt: För mynt över 5000 SEK erbjuder vi gratis frakt med FedEx international Priority, eller annan service enligt överenskommelse.
-----
Artikel-Nr. N429

Objektsnr 631165670

Visningar 29

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 24 maj 14:21

Kungariket Aragonien - Peter IV - florin - Perpignan - odaterad (1365–1387)

Pris

21 000 kr

kimjnazzi

Brussels, Belgien

5.0

kimjnazzi

Företag

8 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

1 dag

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?