Beskrivning

Mycket gott skick.

Bokbeskrivning:
Berättar om dussintalet svenska gårdar från norr till söder, omsorgsfullt utvalda för att representera olika epoker och stilar. Här finns en kulturskatt som är väl värd att värna om.

Allt beskrivs, de olika byggnadernas funktion, hur de samverkar i gården och vilka tankar som ligger bakom dess utformning. Vi får också en inblick i hur livet på gården tedde sig under olika epoker och hur det förändrats genom tiderna.

Sverige har ett rikt arv av gårdar – från de romantiska torp som vi kanske drömmer om lite till mans – till gårdar med stora öppna åkrar, skogsgårdar och gårdar där 1800-talets nya jordbruksteknik sattes i verket.

Denna bok berättar om dussintalet svenska gårdar från norr till söder, omsorgsfullt utvalda för att representera olika epoker och stilar. Från Kronvalls gård i Skåne till Läggda vid foten av Åreskutan.

Här beskrivs de olika byggnadernas funktion, hur de samverkar i gården och vilka tankar som ligger bakom dess utformning. Vi får också en inblick i hur livet på gården tedde sig under olika epoker och hur det förändrats genom tiderna.

Under förra seklets nyttofilosofi skulle allt tas tillvara. Därför har t ex den trivialaste av byggnader, dasset, på många gårdar fått en imposant men också funktionell form. I samma byggnad fanns även vedboden – när man ändå skulle gå ut kunde man ju passa på att ta med en famn ved in.

Särskilt intressant för alla som har anknytning till lantbruk, torpägare, kulturhistoriskt intresserade, arkitekter.

Catharina Svala

är agronomie doktor och verksam vid lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Objektsnr 628221410

Visningar 70

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 26 apr 13:14

Den svenska gården : från torp till herresäte - Catharina Svala

Pris

149 kr
Annonsen är avslutad

skaraben

Asarum, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

683 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?