Beskrivning

Amulett i antikbehandlad mässing föreställande en Phallus / Penis / Snopp / Fascinus / Balle / Willy / Kuk..... (kärt barn har många namn). Att ha i halsband, nyckelring, löst i fickan, i bokhyllan, undanstoppad i någon låda eller där man själv tycker den passar bäst.

Sedan urminnes tider har (framförallt den erigerade) Phallus symboliserat makt, rikedom, överflöd och kanske allra främst fertilitet.

Romarna kallade den Fascinus eller Fascinum och menade att den var en mycket kraftfull magisk symbol som skyddade mot det onda ögat. Filosofen Plinius (d ä) kallade den "Medicus Invidiae" som har den ungefärliga betydelsen "en läkare" eller "bot" mot avundsjuka (penisavund?!), den romerska benämningen Fascinus härstammar givetvis från fascinera alltså att styra undan och binda till sig det onda (avundande) ögat.

Att den är en symbol för fertilitet är väl inte speciellt underligt men det var i äldre tider en rikedom i sig att vara fertil och att ha många barn som kunde ta hand om en när man blev gammal.

Vikingarna dyrkade även de Phallusen i det närmaste som en gudom och under "Alveblot" runt vintersolståndet brukade jättelika Phallussymboler resas och både djur och människor offrades för att inte vintern skulle bli för sträng och att nästa års skördar skulle vara rikliga och leda till överflöd, det har sedermera inom den kristna traditionen blivit julfirandet och de hedniska Phallusarna har bytts ut till julgranar som även de med lite fantasi skulle kunna symbolisera en Phallus som familjen samlas och dansar kring.

Nämnas kan även vikingarnas midsommarblot där man fortfarande under modern tid har kvar traditionen att resa en blomsterprydd stång, samlas och dansa runt den. Inte heller är det så underligt att det under denna fertilitetens högtid är en ökning av befruktningar vilket resulterar i en liten överrepresentation av barn födda på förvåren kring mars månad.

Vikt: 16,57 g
Längd: 3,4 cm

Jag ansvarar inte för av PostNord bortslarvade försändelser, vill man ha spårbar frakt går det alldeles utmärkt att välja detta.

Objektnr 633558524

Visningar 65

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 29 maj 01:56

"Mentulas Melongena" Lyckobringande Amulett Mycket Kraftfull Magisk Symbol

Utropspris

|0 Bud

148 kr

Auktionen avslutades utan bud

ManuTao

Kista, Sverige

5.0

ManuTao

Verifierad

Toppsäljare

169 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?