Beskrivning

Dessa frön är plockade av mig från en riktig banan, så frön är inte köpta; se huvudbild för moder planta. Vid grodd Nov-Feb krävs i regel växt-ljus*

Kommersiellt odlade bananer som odlas specifikt för konsumtion har inte frön. Med tiden har de blivit modifierade för att ha tre uppsättningar gener istället för två (triploid) och producerar inga frön. I naturen möter man emellertid många banantyper med frön; Faktum är att några frön är så stora att det är svårt att komma till massan. Det är därför fullt möjligt odla bananer från frö!

Som nämnts ovan har bananen du äter till frukost genetiskt tinkered med att sakna frön och är vanligtvis Cavendish bananer. Det finns många andra banansorter där ute och de innehåller frön. Cavendish bananer förökas vanligtvis via sticklingar, men i naturen förökas bananer sig via frö. Om du vill odla bananer från frön, var medveten om att frukten inte kommer smaka som de du köper i affären; många säger att smaken av vilda bananer är överlägsen mataffärs-versionen. (detta beror säkert på att bananer från bananodlingarna i syd-Amerika skördas medan dom än är gröna [d.v.s. ej mogna], och att bananstockarna 'mognar' under transporten till Europa).

Odla dvärg-banan:

Lägg frön i ljummet/varmt vatten i 24 till 48 timmar. Detta mjukar fröskiktet, vilket gör det möjligt för frö att gro lättare och snabbare. Förbered en plats i ett soligt läge (detta är en tropisk växt och älskar sol och värme) Använd vanlig såjord – gärna iblandat lite sand (du kan sterilisera jorden: d.v.s. låta jorden stå 5 minuter i micro-ugn/20 minuter på 110°C i vanlig ugn, men det brukar gå bra även utan sterilisering). Så bananfrön ca. 2 - 3 mm djupt och täck med såjord eller såjord/sand. Vattna fröna tills jorden är fuktig men inte blöt, och bibehåll det fuktiga jord-förhållanden medan du väntar på att frön ska spira: Du bör använda ett växthus (se hur du kan laga ditt eget gratis växthus av en druvask [sista bilden] du kan också laga detta av en avskuren PET-flaska, annars fungerar också plastpåse med hål i)

– är du av den otåliga sorten människa, kanske inte bananfrön är något du bör odla – Vissa frö spirer efter 2-3 veckor medan andra kan ta två eller flera månader på sig. Du måste MINIMUM ha 15'C för att frö ska gro, men det rekommenderas 20'C eller varmare.

I vårat klimat är det nog bäst odla på fönsterbräda eller växthus/inglasad balkong, men plantan kan stå ute under svensk sommar när den växt till sig – tål dock inte kyla, så måste förvaras inomhus under höst/vinter/vår – Gärna med extra växtljus*.

Du budar här på 3 frö/pods – grobarhet är c:a 50%.

*) Växtbelysning behöver inte vara dom dyra lampor som säljs av frö-företag/trädgårdsaffärer, utan du kan klara dig med en vanlig LED-lampa på 6-9 W - denna bör avge 5000 - 6500 Kalvin, vilket är mer än nog för att plantan ska trivas genom höst/vinter; dessa lampor får du köpt för mellan 39 - 59 kronor, MEN det viktiga är att du väljer "KALLT VITT LJUS"!!! (Dom flästa lampor som säljs används inomhus i hemmen och är "varm vitt" - något som ger trevligare ljus, men inte lika skarpt ljus som "kallt vitt").

Jag använder Tradera's automatiska vinstmejl; betalingsuppgifter/övrig info kommer därför följa med Tradera's vinnarmail. Betalning inom 3 dagar

Objektsnr 630816727

Visningar 59

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 24 apr 10:56

Banan - 3 frön

Slutpris

|

34 kr

Auktionen är avslutad

starfighters vann auktionen

MYHRE100

TIBRO, Sverige

5.0

MYHRE100

Verifierad

Toppsäljare

4 899 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?