Beskrivning

Jordmandel är trots namnet ingen nöt utan en art i familjen halvgräs. Växtens rotknölar kallas för jordmandel eller tigernöt på svenska, chufa på spanska och tiger nuts på engelska. Det är en rotknöl helt enkelt som potatis och odlas bla. i Spanien och västra Afrika.

Förutom bra fiber är jordmandel rik på antioxidanter, vitaminer (speciellt vitamin E) och mycket rik på mineraler (som kalium och järn). De har ett lågt GI (glykemiskt index) och höjer inte blodsockret. De sägs vara en superfood som bla. boostar vårt system, normaliserar blodtrycket och håller det ”onda” kolesterolet i shack. I kinesisk medicin används tigernötter för att stärka levern, stimulera hjärtat samt för normal sexuell funktion.

De går bra att äta som de är men bör blötläggas (ca 6 timmar) så de ej blir för hårda. De kan malas till mjöl i en mixer och användas vid bakning. Man kan göra pannkakor, pajskal m.m. Man kan även göra ”mylk” på dom, precis som med nötter och frön. Eller så kan man tex göra en god pesto.

Chufa är perfekt för både en glutenfri kost och nötallergiker. Förutom att det är en mycket näringrik liten knöl så är de goda åt det söta hållet.

Objektnr 633087594

Visningar 16

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 20 maj 12:13

Jordmandel! 8 frön.

Utropspris

|0 Bud

20 kr

Auktionen avslutades utan bud

muse12

Vallentuna, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

878 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?