Beskrivning

Tre polletter Göteborgs Nya Ångslups AB, före 1922, sommarsäsongen

Vid städning av föräldrahemmets vind påträffades ett kuvert med tre polletter i: Göteborgs Nya Ångslups AB, Sommarsäsongen, Hvardagar, Passagerarpolett för skärgården.

(GNÅ gör helt rätt, tycker jag, som stavar ”polett” med just ett ”l”. Det ser fel ut med de två ”l” som den moderna svenskan påbjuder, om du frågar mig.)

Jag läser (på https://www.skargardsbatar.se/goteborgsangslups.shtml) att ”Ombildas 1 jan 1872 till Göteborgs Nya Ångslups AB. Bedriver trafik i Göteborgs hamn och skärgård. Begärs 14 november 1921 i konkurs av rådhusrätten.”. Detta tolkar jag som att dessa tre polletter inte kan vara tillverkade senare än 1921. (Jag hittar likadana polletter avbildade på http://www.worldofcoins.eu/wiki/G%C3%B6teborgs_Nya_%C3%85ngslups_Aktiebolag ).

Deras skick är gott, tycker jag – jag noterar inga signifikanta repor, sprickor eller jack i dem. Däremot skulle de nog tjäna på att rengöras bortom den babyservett jag torkade av dem med. Jag scannade dem i högsta upplösning för att underlätta för den hugade spekulanten att syna mina kort. Här lade jag till en modern femkrona som storleksreferens.

Sidan är ca 1.8 cm. Styckvikten är ca 2 gram. Totalvikten i ett vadderat kuvert är ca 30 gram.

Efter att jag gjort klart annonsen hittade jag en fjärde pollett, denna gång i plast, och av senare årgång. ”Göteborgs färjtrafik” står det på båda sidorna. Diametern är ca 2 cm. Jag låter även den ingå i auktionen.

5-kr-myntet tjänar som storleksreferens och ingår inte i affären.

För frimärks-frakt, Schenker-frakt eller avhämtning i Göteborg.

Objektnr 633 779 572

Visningar 150

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 4 jun 16:30

Tre polletter Göteborgs Nya Ångslups AB, före 1922, sommarsäsongen

Slutpris

|

77 kr

Auktionen är avslutad

mint1955 vann auktionen

rhenriknilsson

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

301 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också