Beskrivning

Landsväg – Bilder och samtal
Hans Alenius

Aktuell fotolitteratur Fyra förläggare AB 1975. Hård pärm stort format. Rikligt illustrerad, svartvitt fotografi. Skavd i kanterna (bruksslitage av att ha stått i en bokhylla) och med en mindre skada i nederkanten på ryggen. Omslaget har gulnat något. Annars i gott skick.

ISBN 9185246042

Landsvägen går på något sätt genom allas liv, binder samman tid och rum, människor och händelser.

Men liksom i andra alldagliga miljöer lägger vi lättast märke till de våldsammaste förändringarna och händelserna, de starkaste färgerna. Vi blir tyvärr ofta blinda för de finaste och i längden värdefullaste vardagsnyanserna.

Många aspekter kan läggas på en så rik och komplicerad miljö som landsvägens, man vanligtvis dominerar de tekniskt, ekonomiska och politiska vid sidan av de dagliga skildringarna av ond bråd död.

Avsikten med denna bok har därför varit att i ord och bild i stället försöka skildra några stycken av en mera jordnära vardag på och vid landsvägen, sed genom några slumpvis valda människor – några med yrkesmässig anknytning till vägen, andra utan.

Deras berättelser från landsvägen – minnen, upplevelser, möten med andra människor, tankar och funderingar – speglar inte bara själva vägens miljö utan ger också ögonblicksbilder från gårdagens och dagens samhälle.

I boken kommer bl.a. följande till tals: en postbussförare i Norrland, en långtradarchaufför, en handelsresande, kaféidkare vid vägen, en bensinstationsföreståndare, raggare, knuttar, liftare, en handikappad, en gammal vägarbetare, en nutida luffare.

Några av den berättar minnen – om färder, fordon, originella människor, gengastiden, grindslantar, luffare, krigsminnen, en färd i lastbil över havsisarna, religiösa upplevelser, från vägen m.m.

I boken ingår också en skildring av en s.k. ”enkel” trafikolycka, speglad genom tidningsklipp, sjukjournaler, medicinska problemställningar, rättsintyg, dagboksanteckningar, röntgenbilder och operationsbilder.

Huvuddelen av materialet till boken insamlades 1971-1973. I egen bil och som passagerare i andras hann jag åka 6000 mil kors och tvärt i Sverige. Av de drygt 5000 bilder och fyrtiotal bandade samtal jag samlade ihop återges endast ett fåtal i boken.

Objektsnr 627581684

Visningar 91

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 4 apr 18:27

Landsväg: Bilder och samtal, Hans Alenius (1975)

Slutpris

|

95 kr

Auktionen är avslutad

eje.isak vann auktionen

leufvenius

MALMÖ, Sverige

5.0

leufvenius

Verifierad

Toppsäljare

1 219 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?