Beskrivning

Priset på Sikhote Alin meteoriter har skjutit ordentligt i höjden de senaste åren.Tydligen börjar fyndigheterna i Ryssland att sina och vissa rykten gör gällande att ryska maffian övervakar området,därav de höga priset. Hurvida dessa rykten äger sin riktighet är inget jag kan styrka. Men att priset verkligen har stigit är ett faktum.

Vikt: 5,5 Gram.

Mått: 35x16x5 mm.

Levereras med ett exklusivt äkthets certifikat.

OBS. Om du vunnit flera auktioner, vänligen, betala inget förrän jag skickat samman ställning för frakt kostnad via mail.


En INDIVIDUAL meteorit med ett mycket säreget utseende. Med lite fantasi,kan den liknas en liten hund.

Nedslaget från meteoriten var mycket välobserverad. Inte mindre än 240 st ögonvittnen fanns runt om Sikhote Alin bergen i Ryssland den 12 Feb 1947. Med hjälp av dessa vittnen,kunde astronomerna beräkna meteorens omloppsbana innan nedslaget.Beräkningarna visar på att dess aphelion ( dess längsta avstånd från solen) var 2,163 AU. ( AU= medelavståndet mellan solen och jorden som är 92,900,000 miles). Detta placerar meteoren på en omloppsbana mellan planeten Mars och Jupiter i det sk asteoridbältet.I och med att meteorens perihelion (närmsta avstånd till solen) är inom jordens omloppsbana runt solen,var det bara en tidsfråga om när dessa himlakroppar skulle träffa varann.Den 12 Februari 1947 var tiden inne.

De flesta meteoriterna från Sikhote Alin är sk " Shrapnel". Detta kan enklast beskrivas som "granatsplitter" alltså fragment från en exploderande meteorit. Det finns även exemplar som man vanligen tänker på när man hör ordet meteorit. De kallas för "individual". På dessa meteoriter ser man ofta sk "thumprints" med utseende som om man har pressat tummen i en klump modellera.Dessa exemplar är eftertraktade av samlare och gör att priset blir betydligt högre.

Vid 10:30 den 12 februari, 1947, i Sikhote-Alin , Ryssland, sågs en stor bolid ljusare än solen komma norr ifrån och med en vinkel på ca 41 grader. Den ljusa blixten och det öronbedövande ljudet av meteoren observerades tre hundra kilometer runt islagspunkten inte långt från Luchegorsk och ca 440 km nordost om Vladivostok. Ett rökspår, uppskattningsvis 32 km lång, var i himlen i flera timmar.

Meteoriten färdades cirka 14 km / s - in i atmosfären, och började att falla isär, och skärvorna föll ihop. På en höjd av ca 5,6 km, bröts den upp våldsam explosion.

Den totala storleken på meteoriten har uppskattats till ca 900,000kg

Nedslagsfältet omfattade en elliptisk yta på ca 1,3km2. Den största kratern som bildades var ca 26m och 6 m djup.

Som medlem i I.M.C.A ( International Meteorite Collectors Association) medlems nr 5181 samt METSOC (Meteoritical Society) har jag förbundit mej att samtliga meteoriter jag säljer är 100% äkta och de uppgifter jag lämnar är riktiga. Gå gärna in på www.imca.cc

Samtliga meteoriter jag säljer,behandlar jag med ett specialvax som har utvecklats och används av British Museum.Detta förhindrar ev rost under en lång tid. Behandlingen görs efter att fotograferingen är gjort,vilket gör att färgen kan avika något i förhållande till verkligheten.

(OBS: Hela eller delar av annons texten får inte kopieras utan annonsörens medgivande.)


Betalningsvillkor:

Överföring till konto senast 5 dagar efter avslutad auktion.
Jag samlevererar givetvis fler vinster för billigare frakt.
Bud som vanlig, bindande

Objektsnr 627678616

Visningar 135

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 29 mar 19:13

Meteorit Sikhote Alin Ryssland. INDIVIDUAL. " The Space Dog"

Slutpris

|

120 kr

Auktionen är avslutad

Dr_Moureau vann auktionen

orion62

Tranås, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

1 144 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?