Beskrivning

Gustaf V (1907-1950). Baltiska Utställningen i Malmö 1914.

Minnesmedalj framtagen inför Baltiska Utställningens öppnande, som förrättades av kronprins Gustav Adolf i utställningens kongresshall den 15 maj 1914. (Dåvarande konung Gustaf V kunde p.g.a sjukdom inte deltaga i öppningsceremonin).

Baltiska Utställningens minnesmedalj, graverad av Erik Lindberg 1914, signerad. Brons 60 mm. Vikt 91,8 gram. Stor pampig och mycket trevligt utförd medalj!

Åtsida: Gustav V:s bröstbild, vänster, iklädd amiralsuniform. "GUSTAF . V . SVERIGES . KONUNG". Vid nacken gravörsignaturen "ERIK", "LINDBERG".

Frånsida: Fyra fruktbärande kvinnor (landsmödrar) visas som sinnebild för de länder som var med i den Baltiska utställningen. Omkring kvinnorna, förenade i en våglinjerad i en båge, visas ländernas vapensköldar; Tyskland, Sverige, Danmark och Ryssland. I avskärningen "BALTISKA . UTSTÄLLNINGEN", "MALMÖ ÅR . 1914" och Malmö stadsvapen under en murkrona och omgiven av samma våglinje som omger de fruktbärande kvinnorna. Gravörsignaturen "EL" ute vid kanten kl 4.

Baltiska Utställningen innehöll många olika drag och teman men hölls samman av trappgavelsmotivet (de fyra storkarna som flyger förbi Baltiska tornets trappstegsgavel), som sågs som ett gemensamt baltiskt arkitekturmotiv. Det 87 meter höga Baltiska tornet var annars det mest iögonfallande byggnadsmonumentet (möjligen världens då högsta träbyggnad).

BALTISKA UTSTÄLLNINGEN 1914
Baltiska utställningen var en konstindustri- och hantverksutställning som hölls i Malmö under perioden 15 maj – 4 oktober 1914.

Området runt Pildammarna utsågs i början av 1900-talet till platsen för den stora Baltiska utställningen, som skulle äga rum 1914. Det var arkitekten Ferdinand Boberg som fick uppdraget att utforma utställningsområdet med hjälp av den dåvarande kronprinsessan Margareta. Utställningen blev en stor succé och lockade nästan en miljon besökare. På utställningen visades det senaste inom teknologi och design.

Initiativet till Baltiska utställningen togs i Malmö industriförening. Den 28 februari 1908 framförde föreningens ordförande kapten Olof Wahlgren förslaget till en utställning, vilket mottogs med stor entusiasm. Den 21 maj 1908 konstituterades en särskild kommitté, med arkitekt Boklund som sekreterare, ett uppdrag han dock lämnade 1910 eftersom han avsåg deltaga i en tävling om ritningar för utställningen. Tillsammans med flera malmökollegor hade Boklund reagerat på att Ferdinand Boberg utsetts till utställningsarkitekt och begärde en arkitekttävling om utställningen, något som också genomfördes - med Ferdinand Boberg som segrare.

Objektsnr 627952904

Visningar 70

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 6 apr 20:12

Gustaf V (1907-1950). Baltiska Utställningen i Malmö 1914

Utropspris

|0 Bud

475 kr

Auktionen avslutades utan bud

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?