Beskrivning

Gustav V (1907-1950). För Hästafelns Främjande.

För att uppmuntra hästavelns förbättrande beslöt Kungl. Maj:t 1872 att en särskild belöningsmedalj skulle präglas. Den skulle utdelas av Stuteriöverstyrelsen i silver och brons (på 1940-talet även i zink) till ägare av uppvisade unghingstar som ansetts förtjänta att prisbelönas vid årliga besiktningsmöten.

Åtsidan graverad av Adolf Lindberg, ca 1910, signerad "A. LINDBERG" under halsavskärningen.. Frånsidan graverad av Lea Ahlborn, sent 1800-tal, signerad "L. A." på markavskärningen under hästens bakre fot. Präglad av firma Sporrong & Co, 1940-tal, signerad "SPORRONG & CO Z" på randen (där Z står för Zink). Zink 43 mm. Vikt 27,6 gram.

Statsstuterier
Ursprungligen grundades på 1600-talet ett antal statsstuterier För att säkerställa den svenska krigsmaktens behov av hästar, dessa fanns vid Erikssund, Strömsholms slott, Flyinge kungsgård och Ottenby kungsgård.

Stuteriöverstyrelsen
År 1818 inrättades en Stuteriöverstyrelse, som bestod av en ensam beslutande chef. Denna befattning var oavlönad till 1909 då en avlönad chefsbefattning inrättades. 1921 ändrades styrelsens organisation till att utgöras av en överdirektör, en byrådirektör samt två fullmäktige vid behandling av vissa frågor. Stuteriöverstyrelsen var underordnad jordbruksdepartementet, hade till uppdrag att följa hästavelns utveckling och leda landets hästväsen, så att försvarets, näringslivets och enskildas behov av hästar blev tillgodosett. Under stuteriöverstyrelsen hörde statens hingstdepåer och ledningen av hästpremieringen. Vid sidan av denna myndighet fanns det en särskild remonteringsstyrelse med ansvar för det militära remonteringsväsendet.

Lantbruksstyrelsen
Stuteriöverstyrelsen lades ner 1934; dess verksamhet övertogs då av Lantbruksstyrelsen

Objektsnr 627953285

Visningar 140

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 6 apr 20:13

Gustav V (1907-1950). För Hästafelns Främjande

Slutpris

|

100 kr

Auktionen är avslutad

tobyn vann auktionen

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?