Beskrivning

France. Matthaeus II & Catharine, hertigpar av Lothringen. Av Ferdinand de Saint-Urbain, 1730.

Medalj ur Ferdinand de Saint-Urbains medaljserie över hertigar och hertiginnor från regionen Lothringen (Lorraine) i Frankrike.

Graverad år 1730 av Ferdinand de Saint-Urbain, signerad "S.V." under hertigens porträtt. Järn 46 mm. Vikt 29,1 gram.

Åtsida: Bystporträtt av hertigen Matthaeus II av Lothringen, höger. "MATTHAEUS. II. D.G. DVX. LOTH. ET. MARCHIO".

Frånsida: Bystporträtt av hertiginnan Catharina av Lothringen, vänster. "CATHARINA. LIMBVRG. DVCISSA. LOTH. ET. MARCHION.

Matthaeus II av Lothringen, född 1193, död 1251, var regerande hertig av Lothringen från 1220 till 1251. Catharina av Limburg, född 1215, död 1255, var hertiginna av Lothringen, gift med hertig Matthaeus II. Hon var efter sin makes död regent för sin son Fredrik III av Lothringen under hans omyndighet mellan 1251 och 1255.

FERDINAND DE SAINT-URBAIN (1658-1738)
Ferdinand de Saint-Urbain, född 1658 i Nancy, Lorraine, Frankrike och död i samma stad den 10 januari 1738, fransk mynt- och medaljgravör. Gravör i tjänst hos påvarna Innocentius XII och Clemens XI i Rom och hertigarna av Lorraine Léopold I och François III i Frankrike.

Unge Ferdinand var arvtagare till en familjetradition som kombinerade gjuteri och guldsmide. I ung ålder gav han sig ut för att upptäcka den romerska kulturen och blev nästan omedelbart gravör och arkitekt för påven i Rom.

Trots sin stora ryktbarhet i Rom gick han med på att återvända till sitt hemland och återvände till sin hemregion Lorraine 1703, för att sitta vid den akademi för målning och skulptur som hade skapats av hertig Leopold året innan. När han återvände utsågs han till officiell medaljör vid hovet i Lorraine, och bosatte sig vid myntverket i staden Nancy.

Hans mest kända verk är medaljserien över hertigarna och hertiginnorna av hans hemregion Lorraine.

Vid sidan av sin verksamhet som mynt- och medaljgravör var han också arkitekt, så han konsulterades även för byggandet av ett flertal byggnadsverk.

------------------------
Fraktalternativ: Postnord frimärkt, alternativt Schenker spårbart/försäkrat. Samfraktar alltid.

Objektsnr 629326384

Visningar 73

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 20 apr 20:16

France. Matthaeus II & Catharine, hertigpar av Lothringen. Av Saint-Urbain, 1730

Utropspris

|0 Bud

475 kr

Auktionen avslutades utan bud

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 096 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?