Beskrivning

Ordenstecken. Sankt Petri Orden, grundad 26 dec 1843.

Åldre ordenstecken för ordenssällskapet Sankt Petri Orden. Storlek 19 mm. Vikt 2,9 gram. Framsida, infattad med blå och vit emalj (några små släpp i emaljen). Baksida infattad med blå emalj.

Notera stora korset på baksidan som utgörs av stjärtfenor från en fisk och däremellan mindre ryggfenor. (Stiftarens ambitioner var ursprungligen att inom ett glatt ordenslivs ram ägna sig åt ett stärkande friluftsliv med jakt och fiske).

SANKT PETRI ORDEN

Orden grundas 26 dec 1843
Grundades kl 12 på natten den 26 december av Härnösands-borgarna dr Moses Gröndahl, tullförvaltaren Johan Pyhlson, sysslomannen Carl Sundberg, handlanden och "stadspoeten" Jonas Adolf Bolm samt vice häradshövdingen Mauritz af Huss. Orden skulle styras av en Stormästare (SM) med 3 grader för bröder (ursprungligen inga för systrar).

Stiftarens ambitioner var att inom ett glatt ordenslivs ram ägna sig åt ett stärkande friluftsliv med jakt och fiske. Det var därför naturligt att aposteln Petrus - den väldige fiskaren - blev ordens skyddspatron. Färdighet i fiske och jakt kom även att ligga till grund för den ursprungliga indelningen i grader och receptionsprovet bestod i att sätta ut nät. Att skaffa sig fiskeutrustning ingick även i ordensbrödernas skyldigheter.

Ordenshus
Vid mitten av oktober 1845 gjorde tolv ordensbröder en utfärd till Snättsundsholmarna. Efter kapitel ombord togs Bokholmen i besittning under musik och kanonad. Ordens flagga restes på högsta punkten och en plats utsågs för ett ordenshus. Under högtidliga ceremonier lade bröderna sedan grundstenen. I februari 1846 fick orden fri dispositionsrätt under 50 år mot en årlig tunna salt, senare fyra rdr banco.

Under våren/sommaren 1846 uppfördes en åttkantig byggnad, som bestod av en samlingssal och två små sovrum samt ett litet kök. Bockholmen med ordenshus kallade man för Otaheiti. 1854 såldes huset till en ordensbroder vilket innebar slutet för en era. År 1973 återupptogs besöken på Otaheiti.

Fyra Petri-bröder tog sig an den svåra uppgiften att reorganisera orden efter Moses Gröndahls död i februari 1849. Det var en svår uppgift, bl.a. hade orden en skral ekonomi beroende på att man ådragit sig skulder i samband med instiftandet av Otaheiti. Orden gick nu in i en mer högtidlig fas. Det förlorade något av de första årens robusta livsglädje och drastiska upptågsanda. Att utöva välgörenhet blev nu en viktig uppgift inom ordenslivets ram. När landshövdingen Wilhelm Gynther blev medlem 1851 och utvecklades till en aktiv sådan, så betydde det mycket för att göra S:t Petri Orden accepterad.

Orden förde inledningsvis en ambulerande tilvaro. Mot slutet av 1860-talet började planer ta form på att skaffa ett eget ordenshus. I april-maj 1869 inköptes en tomt för 1.250 rdr. För att få pengar till bygget ordnades enn insamling bland bröderna, som inbringade 7.275 rdr (juli 1869). Den 6 januari 1871 invigdes ordenshuset, ett timrat tvåvåningshus med liggande panel. Det har byggts om och byggts till och reparerats i flera omgångar sedan 1877. Den 25 april 1980 förklarade länsstyrelsen ordenshuset för byggnadsminne.

Systerloge
S:t Petri Orden har en systerloge. Redan 9 september 1849 fick damer delta i ordensutflykten med ångfartyget Elfkungen. När ordenshuset invigdes yttrade lektorn A F Wimmercranz i sitt högtidstal, att varje steg som togs att ge kvinnor större inflytande i ordenslivet - "vare sig till nytta eller nöje" - borde bereda orden nya fördelar. Samma år påbörjades gemensamma klubbaftnar. År 1885 instiftades på Stormästaren, landssekreteraren Axel Askers initativ en systerloge, som invigdes 16 mars 1886, då 80 systrar intogs i orden. Systerlogen har en grad. I frågor som gäller ordens välgörenhet, firandet av systerlogens högtidsdag samt logernas gemensamma gillen, äger tre deputerade av systerlogen - Storfruarna - säte och stämma i ordens styrelse, ordenskapitlet.

Vid damklubbarna rådde enkelhet, glädje och trevnad. De äldre damerna sysselsatte sig med arbeten, de yngre dansade, herrarna drog en spader. Handskar och baldräkt var förbjudna. Sång eller föredrag förekom. Herrklubbarna kom att utveckla sig till rena spelklubbar med mycket fasta rutiner. Mot slutet av 1800-talet hade enkelheten sakta ersatts av finare former, vilket delvis har att göra med officerarnas inträde i orden. Starka krafter ville göra orden till en engradig sällskapsorden i likhet med dåvarande Amaranther- och Innocenceorden. Även om gradantalet inte reducerades, så har S:t Petri Orden huvudsakligen drag av sällskapsorden.

------------------------
Fraktalternativ: Postnord frimärkt, alternativt Schenker spårbart/försäkrat. Samfraktar alltid.

Objektsnr 627846495

Visningar 99

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Ordenstecken. Sankt Petri Orden, grundad 1843

Pris

175 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?