Beskrivning

Ordenstecken. Idrotts-Orden, grundad 1894. 2 st.

2 st äldre ordenstecken från Idrotts-Orden. Mycket bra skick!

IDROTTS-ORDEN (grundad 1894)
Grundades 9 december 1894 av Wilhelm Friberg, Göteborg, även stiftare av bl.a. Örgryte Idrotts Sällskap (ÖIS) och Svenska Idrottsförbundet (numera Riksidrottsförbundet). Orden finns idag i Göteborg (huvudloge) och Karlstad. Styrs av en Ordensgeneral och har 7 grader. Valspråk: Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp).

Idrotts-Orden grundadeses under en tid då tidsandan präglades av egoism, håglöshet och nöjeslystnad. Wilhelm Fribergs syfte var att genom Idrotts-Orden skapa en korrigerande livsstil och ge en teoretisk påbyggnad till den kroppsliga idrotten - därav valspråket. Han ville hos såväl de aktiva som f.d. aktiva idrottsutövarna väcka intresse för gemenskap, bortseende från alla sociala skrankor och andra skiljande moment.

Den sökande skall rekommenderas av 2 faddrar och vara aktiva eller f.d. aktiva idrottsmän eller ledare som har ett dokumenterat intresse för idrott. Idrotts-Orden representerar idrottsrörelsen i företrädesvis västra Sverige men har bröder även i andra delar av landet. Idrotts-Orden utdelar årligen ett antal stipendier till unga lovande idrottare, liksom till ledare.

Inom Idrotts-Orden ryms idag representanter för praktiskt taget samtliga i Sverige utövade och till Riksidrottsförbundet anslutna idrotter.

Objektsnr 627846494

Visningar 112

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Ordenstecken. Idrotts-Orden, grundad 1894. 2 st olika

Pris

375 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?