Beskrivning

Ordenstecken. W:6 - Wänskap 6, grundat 1851. 2 st

2 st ordenstecken, manligt och kvinnligt.

Tvenne händer i ett handslag omringat av en orm bitande sig själv i svansen (detta emblemet tillkom redan vid ordens grundande 1851). Det manliga tecknet har manshänder, det kvinnliga kvinnohänder. Grönt band. Diameter 32 mm. Vikt 13,9 gram (manliga) och 8,2 gram (kvinnliga).

ORDENSSÄLLSKAPET W:6 (WÄNSKAP 6)
Grundades 1851 av August Paulin (1825-1904) tillsammans med 5 nära vänner, därav namnet. Namnet är avsett att uttydas så, att W står för Wänskap och 6 för antalet grundare.

W:6 är ett slutet sällskap, med tillträde endast för myndiga män med gott anseende, svenska såväl som utländska medborgare fast bosatta inom landet. Anmälan till inträde i Ordenssällskapet sker genom ett Fadderskap. Inom W:6 regi finns även damverksamhet.

Varje loge har en självständig ställning och förvaltning, men representanter för logerna samlas vartannat år till riksmöte, där gemensamma angelägenheter dryftas. Logen i Göteborg är Ordenssällskapets Stamloge.

Stadgar och ritualer som skrevs vid grundandet är delvis än idag i bruk. Styrs av en av Stormästare tillika Styrande Mästare för Stamlogen i Göteborg. Orden har 9 (10) grader. Grad I-IX är för bröderna. Grad X är en grad som tilldelas brödernas damer vid en mer lättsam gradgivning.

Valspråk: Wänskap Wälgörenhet
Grundideologi: Livsgärning som utgår från en humanistisk och kristen människosyn.

Ordenssällskapet tillkom under en tid av stora samhällsförändringar. Liberalismen höll på att få genomslag och inom näringslivet hade skråväsendet upphävts. Samtidigt som många såg mot framtiden med optimism fanns ett behov att ersätta de tidigare samarbetsformerna med nya föreningssammanslutningar. I början återfanns den flesta medlemmarna bland köpmän och hantverkare. För damerna finns damklubbar i anslutning till logerna.

Medlemskapet ger den enskilde möjlighet att utveckla den egna personligheten genom vänskaplig samvaro och genom att deltaga i det inre loge-arbetet. Ett starkt bidragande skäl till trivseln i W:6 är de kulturella inslagen inom särskilt sången, musiken och det befriande spexet.

W:6-flaggan består av horisontella band, alla lika breda, i färgerna grönt-vitt-grönt. I det vita fältet i mitten står i svart symbolen • — — vilket skall tolkas som bokstaven W enligt morsealfabetet.

------------------------
Fraktalternativ: Postnord frimärkt, alternativt Schenker spårbart/försäkrat. Samfraktar alltid.

Objektsnr 627846503

Visningar 70

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Ordenstecken. W:6 - Wänskap 6, grundat 1851. 2 st

Pris

175 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Läs omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?