Beskrivning

LITTERATUR. O.P. Eklund. Handskriven förteckning - Netherlands Coins & Patterns. Unik!

Ole Per Eklunds egenhändigt skrivna förteckning över sin holländska samling, som han på framsidan titulerar "The Netherlands - Coins and Patterns". Eklund gjorde denna förteckningen år 1930 och den visar på ett detaljerat sätt (utförlig text och med bl.a nogranna noteringar om omskriftsvarianter etc) vad som ingick i hans samling. Förteckningen är mycket välgjord och omfattar hela 173 fullskrivna sidor (likt de sidor som visas på bilderna), totalt 1742 st objekt är beskrivna.

(O.P. Eklund var en av 1900-talets största samlare, som jämförelse hade han en större och värdefullare mynt- och pollettsamling än vad t.ex storsamlare Sven Svensson hade).

Som kuriosum kan nämnas att Eklund ibland placerade sina mynt, polletter etc i små handgjorda myntpåsar. Bild 5 visar ett exempel på en sådan påse med tillhörande mynt (ingår ej i försäljningen). Intressant är att man på dessa påsar kan se hans referensnummer skrivet med blyerts och som refererar just till hans handskrivna förteckning. (I detta exemplet ser man att numret "105" på påsen refererar till samma nummer och avsett mynt i förteckningen).

Eklund, Ole Per (1873-1950)
Ole P. Eklund, född i Armatofta, Skåne år 1873. Utvandrade som 16-åring till sin broder i Nebraska, USA för att några år komma att arbeta i dennes affär. Försörjde sig sedan bl.a som skogsbrandvakt, kusk och sågverksarbetare. Från 1908 och fram till sin död 1950 var han bosatt i Spokane i delstaten Washington, nordvästra USA.

Eklund blev tidigt medlem och engagerad i American NumismaticAssociation (ANA) och blev så småning om regionsansvarig i delstaten Washington.Han publicerade en mängd artiklar i föreningens tidskrift ”The Numismatist”.

Eklund var en oerhört energisk samlare och är den svensk-amerikan som inom numismatiken gjort störst avtryck i historien. Hans fantastiska numismatiska samling uppgick till över 40.000 objekt (som jämförelse en större och värdefullare mynt- och pollettsamling än vad t.ex storsamlare Sven Svensson hade). T.ex fanns ett plåtmynt 8 daler SM 1662 i Eklunds samling (numera Timmermansordens exemplar). Eklund hade även andra intresseområden, t.ex efterlämnade han en boksamling på över 30.000 volymer.

Eklunds fantastiska samlingar kunde inte byggas upp med enbart brinnande intresse av numismatik och bortval av tidskrävande familjeliv, ett större arv ifrån sin bortgångne äldre bror var det som skapade de ekonomiska förutsättningarna.

Objektsnr 250907652

Visningar 2 950

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

LITTERATUR. O.P. Eklund. Handskriven förteckning - Netherlands Coins & Patterns

Pris

2 700 kr

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 095 omdömen

Läs omdömen

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?