Beskrivning

En portfolio bestående av 2 stycken konstverk och kommer från Stures egen samling, säljes i ett väldigt gott skick eftersom den legat förvarad i Stures arkivskåp under alla dessa år.

Väldigt begränsad upplaga som togs fram av Sture efter hans comeback år 2004 i Lunds konsthall som även den slutade med censur. Myndigheterna ingrep och beslagtog hans krukor med marijuanaplantor som tillhörde utställningen. Det visade sig sedermera vara helt lagligt odlad industrihampa från Skånes åkrar. Konsthallen lydde utan att försvara konstnärens rätt vilket resulterade i ett nytt konstverk av Sture Johannesson, en artists’ book, denna portfolio där han åkallade gamle surrealisten René Magritte, ”Pot Not Pot”: en hel kruka ”pot” ställd mot en krossad kruka, ”ceci n’est pas une pot”. På framsidan av portfolion ser man hur konstnären slår uppgivet ut med armarna inför de tomma krukorna på gården efter att polisen beslagtagit plantorna i dom.

Så ta chansen att förvärva detta stycke konsthistoria innehållandets två konstverk som är signerade, daterade och numrerade av Sture.

Mått per serigrafi är ca 48 x 36 cm

Se även mina andra annonser med konst från Sture Johannesson och andra kända konstnärer.

Bakgrund:
Sture Johannessons kanske mest kända konstverk ”hashflickan” som togs fram 1968 till utställningen Underground 69 som skulle ske året därpå i Lunds Konsthall. Man ansåg att hans konst var drogliberal och skulle därför förstöras genom att brännas. Vilket delar av den också gjordes.
Till den nya utställningen som fick vänta i 35 år till 2004 så beslagtog polisen 75 stycken marijuana plantor, som tagits med som en del av rekvisita till utställningen av Sture själv. Det visade sig att detta var helt lagligt odlad industrihampa från fälten i Skåne. Detta konstverk kom till med anledning av det och med denna historia har konstverket även fått medverka på Moderna Museet i Stockholm med många andra av hans andra alster.

Sture Johannesson var aktiv och en kontroversiell konstnär ända fram till sin död. En av dom största hippiekonstnärerna i världen, speciellt internationellt för i Sverige gjorde man vad man kunde för att tysta ner hans storhet och konst då man ansåg den innehålla olämpliga budskap.
Lyckligtvis så lever hans fru Charlotte Johannesson som fortfarande är aktiv och minst lika erkänd som konstnär internationellt. Även kallad pixelpionjären då hon var den första kvinnan att arbeta med digitalkonst. Charlotte och Sture har samarbetat med många och högst intressanta projekt genom åren. Datorkonst bland annat, grundade digitalteatern och fick med sig samarbetspartners som Apple och IBM computers direkt.

Sökord:

Cultstatus
Vintage
Popkonst
Pixelkonst
Datorkonst
Legend
Pionjär
Peps Persson
Kal p Dal

Objektsnr 630018187

Visningar 127

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 27 apr 13:41

Sällsynt konst portfolio ”Pot. Not Pot.” av och från Sture Johannesson

Utropspris

|0 Bud

4 990 kr

Auktionen avslutades utan bud

Artsåklart

Dalby, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

220 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?