Beskrivning

Jagarköp under krig - dramatisk hemfärd med Italien-jagarna

1940 köpte Sverige fyra jagare i Italien för att stärka sjöförsvaret. Hemfärden genom krigszoner tog fyra månader och vid Färöarna beslagtogs fartygen av engelska sjöstridskrafter.

Här ges en samlad presentation av alla kända fakta i fallet. Vidare berättar några av de som var med om hur de upplevde händelseförloppet.

Psilanderaffären var en incident som inträffade i Skaalefjord nära Torshamn på Färöarna den 20 juni 1940 då de fyra svenska jagarna HMS Psilander, Puke, Romulus och Remus togs i beslag av brittiska flottan. Tillslaget skall ha skett av oro för att tyska flottan annars skulle beslagta jagarna och ta dem i tysk tjänst när de lämnat Nordsjön.

Att svenska jagare befann sig vid Färöarna, vid en för Storbritannien kritisk tidpunkt i juni 1940, berodde på det akuta behov av krigsmateriel som uppstod på svensk sida vid andra världskrigets utbrott i september 1939. Italien var ett av få länder som kunde sälja lämplig materiel och ett snabbt inköp av fyra jagare genomfördes. Fartygen testades i La Spezia under mars och april 1940. Efter en lång och dramatisk hemresa, fördröjd bland annat av hastigt uppkomna reparationsbehov och svårigheten att skaffa drivmedel, hamnade jagarna tillsammans med medföljande passagerarfartyget Patricia och tankern Castor vid Färöarna, sedan striderna i Västeuropa tvingat fartygen att undvika området runt Engelska kanalen.

En dryg vecka senare återfick Sverige de beslagtagna jagarna efter intensiv diplomatisk aktivitet, och fartygen kunde slutligen avsegla mot Göteborg. Eftersom jagarstyrkans befälhavare, kommendörkapten Torsten Hagman, hade överlämnat rustade svenska örlogsfartyg till främmande makt utan strid, ifrågasattes hans handlande och förberedande förhör hölls vid fältkrigsrätten vid Västkustens marindistrikt. Då ärendet inte gick vidare till rättegång blev Hagman heller aldrig offentligt friad i domstol för sitt beslut.

Den inbundna boken (klotband) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är rikligt illustrerad med spännande, svartvita fotografier.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 247/178 mm
Ryggbredd ca 19 mm
Vikt ca 765 gram
Sidantal 292
Författare ett flertal
Redaktörer Erik Jahr och Nils-Hugo Lilja
Förlag Jubileumskommittén för 1940 års Italienexpedition
Utgivningsår 1990
Språk svenska
ISBN 91-87072-07-6

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet!

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 631348155

Visningar 46

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 3 maj 19:00

Jagarköp under krig - dramatisk hemfärd med Italien-jagarna

Utropspris

|0 Bud

220 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 797 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?