Beskrivning

I vissa nummer av "Der Freiwillige" ägnas en eller två sidor åt att hylla SS-kamrater vars frånfälle man fått vetskap om sedan föregående utgivningstillfälle. I detta nummer hyllas en svensk SS-frivillig, namnet utelämnas här men står förstås i klartext i tidningen. Han hade graden SS-Unterscharführer och tillhörde 5:e SS-Pansardvisionen "Wiking". Hyllningen är undertecknad "Seine Kameraden in Schweden" och sidan avslutas med en variant på SS:s valspråk: "Ihre Ehre hieß Treue!".

På tyska, 36 sidor, bra skick.

Efter kapitulationen 1945 tog överlevande SS-soldater kontakt med varandra och bildade kamratföreningar i de största västtyska städerna. Efter hand anslöt SS-soldater som frigivits ur fångenskap. Kontakten mellan medlemmarna hölls med hjälp av enkla medlemsblad i de största grupperna.

År 1952 ersattes alla dessa medlemsblad av en tidning," Wiking-Ruf" som täckte hela Västtyskland. Exemplar av den tidningen är sällsynta och åtråvärda samlarobjekt. För att inte tala om de tidigare medlemsbladen...Så småningom gick "Wiking-Ruf" upp i "Der Freiwillige" som startats i december 1955.

Men nu har åren gått och SS-soldaterna dör ut. Eller bleknar bort som man säger om gamla soldater... De ännu levande är 96 år och uppåt. Därmed har underlaget för en kamrattidning upphört och "Der Freiwillige" är nedlagd. Den sista tidningen blev det sammanslagna numret 9/10 & 11/12 2013.

Objektnr 633 569 498

Visningar 67

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 2 jun 09:57

SS-veteranernas tidning "Der Freiwillige" nr 5 1996

Utropspris

|0 Bud

60 kr

Auktionen avslutades utan bud

Rienzi

Älvsjö, Sverige

5.0

Rienzi

Verifierad

Toppsäljare

1 622 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också