Beskrivning

Med sikte på Sverige - Sovjetunionens hemliga planer och operationer i Skandinavien under kalla kriget, av Vera Efron

"Med sikte på Sverige" handlar om Sovjetunionens planer på att inta Sverige under det kalla kriget.

”Senast jag pratade med mina gamla bekanta i Spetznas, som ingick i ubåtsflottan, sa de att vi betraktar inte Sverige som en land längre. Sverige har inte längre någon armé, inget försvar. De skrattar åt Sverige som inte längre har något försvar. Tidigare brukade de säga att Sverige hade ett bra försvar med fallskärmsjägare och jägare som man måste räkna med. Det var med stor respekt som man tidigare talade om det svenska försvaret. Vera Efron har tidigare skrivit om att de ryska Spetznasgrupperna har lärt sig att landstiga i länderna kring Östersjön. Nu är det värnpliktiga som tränas att landstiga. Spetsnazsoldater tas ombord vid speciella tillfällen. Om det är Natoubåtar eller ubåtar från andra länder i svenskt vatten, så är de väldigt intressanta för den ryska marinen. Ryssland försöker alltid ha kontroll över sina fiender. Till skillnad från Sverige bevakar man sina gränser. I ett konventionellt storkrig gäller det för Ryssland att så fort som möjligt inta Sverige för att använda all infrastruktur och naturtillgångar. Sannolikt genomför man då en invasion via Östersjön mot mellersta och södra Sverige. En analys av sovjetiska invasionsplaner och nuvarande ryska militärövningar indikerar att den första attacken skulle genomföras med hjälp av mini- och konventionella ubåtar. Dessa skulle landsätta spetsnaz för att i första hand eliminera landets politiska och militära ledning. Sedan kan stora invasionstrupper levereras tämligen obehindrat.”

Vera Efron är uppväxt i Sibirien och tvingades fly till Sverige 1989 efter sin skarpa kritik av det sovjetiska systemet. I Sverige har hon bokförlaget Efron & Dotter och har gett ut flera böcker, bland annat om den sovjetiska ubåten Kursk och om Spetsnaz.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är rikligt illustrerad med svartvita fotografier och kartor.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 235/160 mm
Ryggbredd ca 18 mm
Vikt ca 620 gram
Sidantal 213
Författare Vera Efron
Förlag Efron & Dotter AB i samarbete med Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek, SMB
Språk svenska
Utgivningsår 2013
ISBN 91-85653-96-6

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 634 207 444

Visningar 30

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 2 jun 18:09

Med sikte på Sverige - Sovjetunionens hemliga planer i Skandinavien

Utropspris

|0 Bud

120 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 819 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också