Beskrivning

Alla mina auktioner är äkta, historiska samlarobjekt med full garanti och returrätt beträffande originaliteten. De flesta föremålen kommer från tyska dödsbon och har inte varit i samlarhänder tidigare.

En stor krigsveterangrupp från ett tyskt dödsbo som aldrig varit i samlahänder tidigare! Det handlar om krigsveteranen Waldemar Stüve som deltog i båda världskrigen. Född 1901 måste han som så många andra ha ljugit som sin ålder och stred alltså som barnsoldat under Första världskriget. Detta framgår också på bilderna av honom, i hans Wehrpass från WW2 finns en bild på en liten pojke i uniform. Jag har inte researchat gruppen, så det finns mycket spännande att utforska för nästa ägare i det här autentiska källmaterialet som består av många olika typer av historiska kvarlevor. Ett intressant soldatöde som spänner över lång tid i både dokuent och bild. Ett ypperligt tillfälle för den historieintresserade att lägga pussel och efterforsk fram sammanhanget kring Waldemars liv och öde. Dokumentsamlingar är mitt egentliga huvudsamlarområde, dessvärre har jag så mycket spännande material så det här är en "kill your darling" som jag med viss motvillighet låter gå vidare.

Dokumentöversikt:

1. Waldemars Wehrpass från Andra världskriget, väl ifyllt på många sidor där det bland annat framgår att han stred i Landesschützenbatallion 464 samt 487 och flera andra enheter. Den sista tycks ha varit B.Kp,Ld. Bau.Pi.Batl.(B)21 från juni 1944 och framåt. Han befordras i två omgångar 1942 och 1943, det finns också en sida med aktiviteter, d.v.s. var Waldemar befinner sig i kriget under olika perioder fram till 1944. Den sista noteringen jag kan hitta är från mars 1945.

2. Ett otroligt fint bildkonvolut från Schönbrunns slott, utvikbart med vykortsbilder på ena sidan och väldigt detaljerad karta över slottsparken med zoo och menaggerier. Perfekt skick!

3. Waldemars Arbeitsbuch tagen i bruk 1915 med massor av information, stämplar, platser, signaturer m.m. En härligt använd och tummad bok med mycket patina.

4. 7 fotografier (+ det i Wehrpasset) på Waldemar i olika sammanhang, de flesta verkar härstamma från tiden runt Första världskriget. En mycket fin regementsbild, bröllopsfoto där han gifter sig med sin Maria Stüve, porträttfoto på Maria, soldatporträtt i helfigur, ett fint släkt- och vänfpto från 1918 med Waldemars namn tryckt på framsidan samt ett fotografi med soldat (Waldemar?) vid en stor gravsten/minnesmärke.

5. Dokument från 1923 som ser ut att vara någon sorts intyg/referens.

6. Referenser som servitör och hovmästare under mellankrigstiden på Bahnhof Hotel Iserlohn samt ett till från den nära efterkrigstiden, där det också framgår att Waldemar varit krigsfånge.

7. Waldemars betyg från 1915 med goda rekommendationer, tryckt på tjockt tydliknande material och väl använt. Mycket fin patina.

8. Quittungskarte från 1918 och ortkrankenkasesse, väl ifyllt med totalt 16 frimärkskvittenser.

OBS!

1. Om du vinner flera auktioner så begär samfrakt. Jag återkommer snarast med billigast möjliga porto och du kan efter det betala allt på en gång med endast en Traderabetalning.

2. Betalning inom 4 bankdagar.

3. Inga kontanter i brev eller Swish!

4. Maila om du vill vänta in flera auktioner i god tid. Annars packas föremålen direkt efter auktionen.

5. Jag vill NOGA poängtera att dessa föremål ENBART säljs av samlare till samlare och önskar inga budgivare med fel sympatier i förhållande till tidsperioden de kommer ifrån.

Objektnr 633750278

Visningar 248

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 20:13

Spännande orörd grupp, barnsoldat i WW1 & krigsveteran i WW2. Se text!

Slutpris

|

620 kr

Auktionen är avslutad

metall-63 vann auktionen

El Monaguillo

Stockholm, Sverige

5.0

El Monaguillo

Verifierad

Toppsäljare

1 840 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också