Beskrivning

Alla mina auktioner är äkta, historiska samlarobjekt med full garanti och returrätt beträffande originaliteten. De flesta föremålen kommer från tyska dödsbon och har inte varit i samlarhänder tidigare.

Ett historiskt obehagligt feldpostbrev med mycket bakgrundsfakta från den tyska sergeant Josef ”Sepp” Bauer som från sommaren 1944 kommer att tjänstgöra som SS-vakt i det Mauthausens koncentrationsläger. Om Josef Bauer och hans fru Mitzi Gottwald kunde man tills helt nyligen läsa mycket om på internetsidan Holocaust History Archive, en webbsite för dokumentation utbildning och forskning, instiftad av överlevande från förintelsen. Genom materialets bakgrund här, på hemsidan och ytterligare information som jag bifogar med brevet, finns goda möjligheter för fördjupad researche. Något som andra redan efterfrågat i militariaforum: https://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=260771

Jag hoppas nästa ägare utnyttjar den chansen och med stor respekt tar tillvara på den historiska kontexten.

Bakgrunden är en brevkorrespondens mellan Josef och hans fru Mitzi som hittades i Tyskland för cirka 10-15 år sedan. I skrivande stund befinner sig Josef som underofficer vid Batterie Artillerie Regiment 137. Han strider från krigets start 1939 på flera olika krigsskådeplatser innan han såras i början av 1944 och efter sin skada förflyttas till SS koncentrationsläger i Mathausen och senare även till ett av Mauthausens satellitläger, Arbeitslager Wiener Neudorf.

Jag har gjort en del egen researche men vet inte exakt hur tjänstgöringstiden i de båda lägren ser ut. Däremot kan jag med med hjälp av mina egna brev och informationen från Holocaust History Archive med säkerhet säga att Bauer befann sig i Mauthausen minst mellan den 24 juli och 17 november 1944 samt Arbetislager Wiener Neudorf minst mellan 19 december 1944 och 20 mars 1945. Gissningsvis hela vägen till krigsslutet.

Som bilaga till breven medföljer ett sjusidigt häfte där ytterligare brev och information finns kopierade. Sammanhanget består av stämplar, SS-adresser och ett fotovykort med bildmotiv från officerarnas matsal och umgängeslokal inne i själva Mauthausens. Dessa finns också avbildade i aktionen (se bild 3-10) men inger inte i köpet, enbart för att styrka den historiska kontexten.Josef har själv skrivit en kommentar på baksidan av detta kort där han uttrycker sig uppskattande om lokaliteten.

Alla adresser, avsändare m.m. går att korsrelatera mot varandra och webbsidan, liksom Josefs karaktäristiska och mycket precis handstil. Det här brevet är skickat i fält till hans fru Mitzi som befinner sig på ett sanatorium i Ostmark. Brevets sammanhang och koppling till koncentrationslägret är givetvis mycket obehagligt men den historiska kontexten samtidigt viktig.

Det borde som nämt finnas goda möjligheter till vidare forskning kring breven, inte minst via kotakt med Holocaust Archive (jag har inte själv kontaktat dem) och för detta bör man ha ett genuint historiskt intresse med rätt intentioner. Även på Internet verkar det finnas mer att finna om Bauer och med sin tjänstgöring i ett koncentrationsläger så finns han med säkerhet också med i andra arkiv och dokumentation. Han verkar även ha varit inblandad i någon av Nürnbergrättegångarna.

På Holocaust archives hemsida fanns tidigare fyra olika sidor som handlar om Josef Bauer och hans fru Mitzi Gottwald. I skrivande stund fungerar inte länkarna längre, men jag har skärmdumpat allt material som fanns där, vilket kan bifogas i mail om intresse finns. Jag vet inte om sidan omdirigerats, men söker man på Josef Bauer Mauthausen får man fortfarande bildträffar.

OBS! Endast breven på bild 1-2 ingår i auktionen, resten är med för att förtydliga kontexten, så titta gärna noga på dem. Notera de båda portona, välj vanligt frimärke eller försäkrad frakt om så önskas.

OBS!

1. Om du vinner flera auktioner så avvakta samfrakt. Jag återkommer snarast med billigast möjliga porto och du kan efter det betala allt på en gång med endast en Traderabetalning.

2. Betalning inom 4 bankdagar.

3. Inga kontanter i brev eller Swish!

4. Maila om du vill vänta in flera auktioner i god tid. Annars packas föremålen direkt efter auktionen.

5. Jag vill NOGA poängtera att dessa föremål ENBART säljs av samlare till samlare och önskar inga budgivare med fel sympatier i förhållande till tidsperioden de kommer ifrån.

Objektnr 633759005

Visningar 164

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 21:09

Feldpost WW2, SS Josef Bauer Mauthausens koncentrationsläger från 1944. Se text!

Slutpris

|

265 kr

Auktionen är avslutad

AnuK2021 vann auktionen

El Monaguillo

Stockholm, Sverige

5.0

El Monaguillo

Verifierad

Toppsäljare

1 840 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också