Beskrivning

Tennsoldat Infanterist m/90 (beige) Afghanistan

  • Höjd: 8,5 cm
  • Vikt: 275 gram
  • Handmålad
    • Tillverkning Pennan & Svärdet
    • Om tennsoldaten:
    Utrustning
    Soldatens huvudbeväpning är en 5,56 mm automatkarbin, Ak 5C, en vidareutveckling av grundversionen med bland annat förkortad pipa. Längst fram på vapnet är en lampa monterad. Någon bajonett till vapnet finns inte, däremot är soldaten försedd med en pistol, m/88. Soldaten bär två olika pistolhölster, ett på bröstets högra sida och på vänster lår. Pistolen flyttas för att i olika lägen vara mest lättillgänglig.
    Soldaten bär vidare en truppradio på höger axel. Den stora gröna väskan på höger sida rymmer en ammunitionskassett till kulspruta m/90. Den lilla väskan som sitter framför pistolhölstret på låret är en sats med överlevnads- och signalmeteriel, en så kallad SERE. De mindre väskorna innehåller magasin till automatkarbinen. Den något större väskan på soldatens högra sida är en flerbruksväska för personliga tillhörigheter med mera.

    Soldaten
    Soldaten representerar de svenska styrkor som tjänstgjort i Afghanistan sedan början av 2000-talet. Respektive styrka har befunnit sig i landet under omkring sju månader. Uppdraget är att skapa säkerhet för att på så sätt möjliggöra utveckling. De svenska styrkorna har främst verkat i fyra provinser i norra Afghanistan.
    Inför uppdraget skapades den nya uniformen m/90 beige. Under vapenrocken bär soldaten ett kroppsskydd m/90, utanpå bärs västen till bärsystem 2000. Tanken på likformig utrustning för truppen avskaffades. Alla soldaters utrustar sig som man finner mest ändamålsenligt. En del privat anskaffad materiel används också. Till skillnad från tidigare arméförband är det alltså mest en slump om två soldater ser likadana ut. En annan skillnad är att huvudbonaden inte längre självklart bars. Soldaten är därför den förste barhuvad i samlarserien.

    Objektnr 634 019 299

    Visningar 233

    Publicerad

    AnmälSälj liknande

    Sön 23 jun 06:30

    Tennsoldat Infanterist m/90 (beige) Afghanistan

    Pris

    390 kr

    Slutar om

    Milnost

    Fjälkinge, Sverige

    5.0

    Företag

    33 omdömen

    Läs omdömen

    Andra har även tittat på

    Jämför slutpriser

    Vad är den värd?

    Andra gillar också