Beskrivning

Material: silikongummi

Höjd på bärande del 5,0 mm

Minsta innerdiameter 4,8 mm

Största innerdiameter 5,5 mm

Minsta ytterdiameter på bärande del 8,2 mm

Största ytterdiameter på bärande del 12,5 mm

Ytterdiameter vid monteringshål 10,0 mm

Motsvarar Thorens reservdelsnummer FD 81.

En av de vanligare standardmodellerna av motorbussning. Jag har även träffat på likadana i exempelvis Akai AP-004. Bussningarna kan ofta passa även i andra skivspelarmodeller än de jag listat, men de här är de jag vet fungerar.

TD-124 mk1 och TD-135 använder tre bussningar, ett på vardera motorfästet. TD-124 mk2 har sex likadana, monterade två och två med spetsarna mot varandra. Denna annons är för mk2, med sex bussningar

Ett växande problem med många klassiska vintage-skivspelare från 60- och 70-talen är att olika gummidelar i dem torkar ut. Näst efter remmarna är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorerna är upphängda i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren. Det ger förr eller senare ett hörbart motorljud, "rumble": en lågfrekvent ton som alltid hörs från högtalarna i bakgrunden så länge nålen går i skivspåret, tydligast i skivans tysta spår. Rumble finns alltid i alla skivspelare, men från frisk spelare är den så svag att den överröstas av skivans brus och knaster. Om en remdriven spelare av rimlig kvalitet väsnas på det sättet efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen.

Även ett lågt "ohörbart" rumble kan vara ett hörbart problem, eftersom den konstanta tonen samverkar med det inspelade ljudet från skivan, vilket skapar konstgjorda övertoner genom intermodulation. Resultatet blir att framförallt skivans svagaste partier förlorar delaljer och nyanser, eftersom de drunknar i störningarna - alltså även när man inte hör något motormuller.

Det går att köpa nya fabriksgjorda bussningar till en del skivspelare, fraförallt till de dyrarste modellerna. Men till de flesta lite enklare skivspelare finns inga ersättningsdelar att få tag på. (Just den här typen går att köpa även på annat håll). Jag har börjat tillverka egna bussningar till sådana modeller som jag renoverat. Det jag säljer är alltid kopierat från originaldelar, utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och handgjort i små satser i silikon med idealisk hårdhet. Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, om sådana skulle gå att få tag på. De ger normalt en minskning av motorvibrationerna på 6-10 dB, beroende på hurdant skick de ursprungliga bussningarna är i. Dessutom är silikonet mer långlivat än originaldelarna, och påverkas inte av värmen från motorn, något som får en del skivspelare att bullra mer efter en tids lyssning, eftersom deras bussningar blir uppmjukade av motorvärmen och då pressas ihop av motorns tyngd.

Bytet av bussningar är ganska enkel: man öppnar spelaren, lossar de skruvar, muttrar eller låsbrickor som håller motorn i läge, pillar loss de gamla bussningarna, pillar in de nya och skruvar fast allt igen. Ibland måste man efteråt justera höjden på motorns remtrissa. I så fall beror det på att de gamla och de nya bussningarna inte är riktigt lika höga. Om remmen skrapar i någonstans när man skiftar mellan hastigheterna behöver man lossa skruven / skruvarna som håller fast drivtrissan och rätta till höjden på den tills remmen går fritt igen.

Short info for international buyers:

Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

Six motor mounts (rubber bushings) in silicone rubber for Thorens TD-124, TD-135. Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

Objektnr 632293002

Visningar 60

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tis 4 jun 18:01

Till Thorens TD-124 mk2 mfl: Sex nytillverkade motorupphängningar

Pris

330 kr

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verifierad

Toppsäljare

489 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?