Beskrivning

Det svenska rummet av Lars och Ursula Sjöberg

Mycket av det som vi upplever som typiskt svenskt i vår inredning har sina rötter i 1700-talets ideal. Rena ytor, ljusgenomströmmade rum med skurgolv, kakelugnar, väggar målade med blomstergirlander eller trompe l'oeil-detaljer i limfärg. Enkla möbler med blekt oljemålning, rutiga och randiga tyger, ljusreflekterande speglar och ljuskronor.

De växlande stilarna ute i Europa speglade internationella strömningar, men när de nådde Sverige tonades de ned genom att de anpassades till lokala traditioner och tillgången på råmaterial. Aristokratin tog först till sig de nya trenderna, men de spreds överraskande snabbt till herrgårdar och lantställen - utan att man tummade på kvaliteten. Ofta kan man inte se någon skillnad på dekoren i ett palats och i en anspråkslösare miljö.

''Det svenska rummet'' är en överdådigt rik och vacker bok som speglar en epok i svensk inredning och arkitektur som är lika aktuell idag. Här finns beskrivningar av specifika hus med rum, kök, hur de ligger i terrängen, takfall, förstorade detaljer, paneler, målade väggfält, sängomhängen mm. Boken behandlar i huvudsak den mindre mangårdsbyggnaderna och herrgårdarna, varav de flesta fortfarande är bebodda. Ljuvliga sommarvillor med lusthus och verandor från tiden kring sekelskiftet visas också.

Lars Sjöberg var intendent på Nationalmuseum och hans hustru Ursula Sjöberg är konsthistoriker. Boken är illustrerad av Ingalill Snitt och var och en av de 250 sagolikt vackra färgbilderna är som ett konstverk i sig.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är rikligt illustrerad med vackra fotografier i färg. Boken är helt ny och i nyskick.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 260/260 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 1070 gram
Sidantal 192
Författare Lars och Ursula Sjöberg
Förlag Bonnier Alba
Språk svenska
Utgivningsår 1995
ISBN 91-34-51481-3

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 634 201 005

Visningar 46

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 2 jun 17:18

Det svenska rummet av Lars och Ursula Sjöberg

Utropspris

|0 Bud

110 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 996 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också