Beskrivning

Systrarna Materassi
Aldo Palazzeschi


Natur och Kultur 1942. Mjuk pärm 306 sidor. Något gulnad av ålder. Omslaget är naggat i kanterna, men i gott skick. Osprättad.

Palazzeschi är en av Italiens märkligaste moderna författare, och denna roman är hans främsta verk. Dess scen är Toscana, författarens hemprovins, av vilken han är en grundlig kännare. Men ämnet är inte provinsiellt utan allmänmänskligt.

I ett litet samhälle utanför Florens leva två systrar, linnesömmerskor till yrket, vilkas hela värld är arbetet. Så skulle det också ha förblivit, om inte en tredje syster råkat dö och efterlämna en fjortonårig son i systrarnas vård. Därmed kommer det stora och farliga livet, kärleken och lyckan och sorgen, de tragiska konflikterna, de oväntade omstörtningarna, in i deras lugna tillvaro.

Känslornas virvelstorm blåser sönder den lilla provinsidyllen och avslöjar människorna i all deras ömkansvärda nakenhet, deras svaghet och deras beundransvärda styrka. Berättelsen har en nästan brutal sanningskärlek, men också en förtegen värme, en kärv humor och en ovanligt pregnant stil. Den är undfången i ett varmare luftstreck än vårt, därom vittnar omedelbarheten, den naiva direktheten i skildringen av hjärtats och sinnenas liv. Men den ger samtidigt en bild av motsättningen mellan generationerna, ett porträtt av en viss typ av ungdom, som också hos oss har en obestridlig aktualitet. Det är med ett ord en ovanligt levande bok som ger oss ett vittnesbörd om att inträngande människokunskap och illusionslös verklighetstrohet kunna förenas med en oförstörd tro på livets goda makter.

"En skarp, fullständig och övertygande studie... Med sina kryddor av den säregna toskanska humorn har Palazzeschis roman också mycket att berätta om italienskt vardagsliv av i går och i dag." Anders Österling.

"Man måste läsa denna briljanta och roande bok för dess grace och berättarglädje." Times.

Objektnr 634 062 103

Visningar 68

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 7 jun 19:02

Systrarna Materassi, Aldo Palazzeschi (1942)

Utropspris

|0 Bud

50 kr

Auktionen avslutades utan bud

leufvenius

MALMÖ, Sverige

5.0

leufvenius

Verifierad

Toppsäljare

1 232 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också