Beskrivning

Albert Blombergsson Liv och konst, av Lars Nylander

Albert Blombergsson (1810-1875) var målare och konstnär. Svante Albert Blombergsson blev målarmästare enligt den gamla skråordningen. Han utbildade sig vidare till konstnär på Konstakademien och hade under många år sin verkstad i Söderhamn. Han är känd för romantiska landskapsmålningar i olja och altartavlor i Alfta, Arbrå, Bergsjö, Bjuråkers, Hanebo, Norrbo, Ilsbo, Rogsta och Undersviks kyrkor.

Han verkade från Söderhamn i Hälsingland och levde under en tid då landskapet förändrades i grunden. Från att ha varit ett traditionellt bondesamhälle utvecklades området till att bli en av Sveriges snabbast växande industriregioner.

Under ett sextiofyra år långt liv målade han storslagna landskapsmotiv, varav många från Hälsingland.

Han är naturligtvis representerad i Hälsinglands museum och museet i Söderhamn. Blombergsson finns också i två nationella museer, Nationalmuseum och Hallwylska museet, och i ytterligare två länsmuseer, Vänersborgs museum och Bohusläns museum.

Hela denna förändring fångades av Blombergsson: kyrkorna, bondgårdarna, de nya industrierna och den bolmande röken från lok och ångbåtar. Men helst målade han romantiska naturscenerier.

Blombergssons största insats var dock hans kyrkoarbeten, som återfinns i många sydnorrländska kyrkor. Samtidigt med industrialiseringen skedde ett ivrigt kyrkobyggande i Hälsingland och så gott som alla medeltidskyrkor revs eller byggdes om. Nya predikstolar och altartavlor levererades av Albert Blombergsson, och de flesta är fortfarande i bruk.

1800-talets provinsiella konst har länge stått i skymundan. Nu tar den sin självklara plats i bokverk och museer. l boken om Albert Blombergsson får vi möta Hälsinglands egen 1800-talskonstnär i liv och konst.

Lars Nylander, född 1978, filosofie magister i konstvetenskap, är sedan 2003 verksam som antikvarie vid Hälsinglands Museum och kan Albert Blombergsson bättre än de flesta. Han har skrivit ett praktverk om målaren, ”Albert Blombergsson. Liv och konst” (2008).

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Boken är rikligt illustrerad med fotografier och reproduktioner i färg och svartvitt.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 302/240 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 1420 gram
Sidantal 250
Författare Lars Nylander
Förlag Bokförlaget Helsingina / Hälsinglands museum
Språk svenska
Utgivningsår 2008
ISBN 91-976185-4-0

Porto:Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr.Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: Vänligen betala inom 2 dagar efter avslutad auktion!

Objektnr 633 982 751

Visningar 47

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 17:50

Albert Blombergsson Liv och konst - Hälsinglands museum

Utropspris

|0 Bud

260 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 997 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också