Beskrivning

Peter Dahls världar – en elegant utställningskatalog utgiven i samband med den stora retrospektiva utställningen 2018 på Sven-Harrys konstmuseum

2018 visades den retrospektiva ”Peter Dahls världar” i Sven-Harrys guldhus i Vasaparken. Peter Dahl var redan märkt av sjukdom och det framstod som sannolikt att utställningen skulle bli den sista större presentationen av konstnärskapet som han själv skulle få se. Enligt utsago var konstnären själv belåten med utställningen, som sonen Christoffer Dahl hade sammanställt.

Med visst fog. Här fick publiken, som utställningstiteln antyder, möta inte bara en och två, utan många olika Peter Dahl. Man fick se den trevande ynglingen som under tiden på Kungliga konsthögskolan 1958–1963 tog stora intryck av lärare som Lennart Rhode. Man fick se de första stegen hos en mer självständig konstnär som kastade sig ut över samhället med omättlig aptit. Och man fick förstås också se den älskvärde rumlaren som hängde på krogen.

Men man fick också se eskapisten som ett helt, långt liv byggde vidare på barndomens fantasiland Caribanien, som består av ett otal fint uppbyggda miljöer befolkade av fler än 30 000 tennsoldater, kompletterade med kartböcker, lexikon, historiker och så vidare.

Och man fick möta den sene, nostalgiske målaren som ljusromantiskt längtade sig tillbaka i målningar som den innerliga ”Min farmors hus”.

Det blev en fin sammanfattning av en lång karriär. Och uppriktig. Det syntes också här att åren kring 1970 rent kvalitativt stack ut hos Peter Dahl. I bildsviten ”Vårat rum”, nämnda ”Drömmar i soffhörnet” och en mängd enskilda verk från denna period flödar Peter Dahls dukar av en målerisk intensitet som lätt kan tävla med giganter som Francis Bacon och Lucian Freud.

Utställningen på Sven-Harrys inleddes med en av konstnärens allra sista målningar, ”Trippelsjälvporträtt”. I verket sitter den rullstolsburne konstnären framför 60-talsverket ”Två självporträtt i motsatta roller”. Det är en kongenial bild. Avståndet är långt mellan den åldrande målaren och hans två yngre jag. Men världarna närmar sig varandra. En lampa från det äldre rummet har flyttat ut i det nya. Trådarna dras samman. Alla upplagor av Peter Dahl sitter ihop.

Målningen blev en fin inledning till en värdig avslutning.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är rikligt illustrerad med spännande reproduktioner i färg.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 255/255 mm
Ryggbredd ca 16 mm
Vikt ca 950 gram
Sidantal 128
Redaktör Christoffer Dahl
Förlag Sven-Harrys konstmuseum
Språk svenska
Utgivningsår 2018
ISBN 91-639-7335-2

Porto: Skickas i ett registrerat och försäkrat paket med Schenker som kostar 73 kr Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: Vänligen betala inom 2 dagar efter avslutad auktion!

Objektnr 633 983 040

Visningar 43

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 17:54

Peter Dahls världar - Sven-Harrys konstmuseum

Utropspris

|0 Bud

160 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 997 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också