Beskrivning

Från tsarer till folkkommissarier - Ryskt och sovjetiskt måleri från Ryska Museet, av Per Hedström (redaktör) utgiven av Ryska museet Sankt Petersburg och Nationalmuseum Stockholm

Hundrafemtio år av ryskt måleri visades i salarna på Konstakademien där Nationalmuseum var inhyst under sin ombyggnad. Utställningen är kurerad av Ryska Muséet i S:t Petersburg, och ger fina smakprov på konst framställd i Ryssland under 1800- och 1900-talen.

Från tsarer till folkkommissarier. Ryskt och sovjetiskt måleri från Ryska museet visar konst som sprungit ur ett samhälle som genomgått enorma förändringar under de drygt hundrafemtio år som utställningen spände över. Från 1800-talets tsarvälde över de revolutionära åren på 1910- och 1920-talen till stalintidens och kalla krigets sovjetiska stormakt. Vi möter livegna bönder, bilder som präglas av den kristna ortodoxins föreställningar och traditioner, och skildringar av samhällsomvälvningarnas och de stora krigens konsekvenser.

Många av konstverken i utställningen karakteriserades av berättarglädje och starka känslouttryck. Det storslaget episka finns i både 1800-talsrealismen och i Stalintidens propagandakonst. Men den ryska konsten rymmer också några av det tidiga 1900-talets mest radikala alternativ till realismen och det berättande: Malevitjs suprematism och Kandinskijs abstrakta expressionism.

Den inbundna boken (kartonnage) med förlagets dekorerade skyddsomslag är helt ny och i nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med fantastiska reproduktioner i färg som ofta täcker de stora sidorna i boken.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 331/255 mm
Ryggbredd ca 20 mm
Vikt ca 1535 gram
Sidantal 152
Redaktör Per Hedström
Förlag Nationalmuseum Stockholm (Nationalmusei utställningskatalog nr 672)
Språk svenska
Utgivningsår 2014
ISBN 91-7100-854-1

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 73 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: Vänligen betala inom 2 dagar efter avslutad auktion!

Objektnr 633 905 441

Visningar 64

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 29 maj 18:11

Från tsarer till folkkommissarier Ryskt och sovjetiskt måleri från Ryska Museet

Utropspris

|0 Bud

270 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 997 omdömen

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också