Beskrivning

Tidningen Se från 1943.

Omslaget: Gunnar Hallqvist, skridskoåkare från Eskilstuna.

Reportage: Se har besökt Eskilstuna och nu skildras staden och människorna i den. På bild: Unga fröken Britta Flodell vid symaskinen. Eleven Ernst Landin. Folkskollärare Oscar Solberg. 13-åriga Danny Löfgren som arbetar som barnflicka. Slöjdlärare Gustaf Forsgren. Birgit Sahlberg, bokbinderiarbeterska. Kontorist Ulla Kreutzlock

Reportage: Johannes Anton Selander är chefredaktör för Eskilstuna-Kuriren och en modig publicist som vågar kritisera nazismen. Se träffar honom. Före kriget hade han många ovänner i Eskilstuna. Hans skriverier rörde upp känslor. Nu, under kriget stiger dock respekten för honom i staden. Tack vare Selander har Eskilstuna-Kuriren fått riksspridning. SE spår in i framtiden och tror att när väl freden kommer, så kommer J. A. Selander att framstå som en av Sveriges mest rakryggade män.

Reportage: En grupp svenska journalister har varit på studieresa i USA. På bild ser vi Victor Vinde. Han är reporter på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

Reportage: SE har träffat Christian Storjohann. Han kommer från Bergen i Norge men han har gjort karriär i Sverige som industriman. Han kom från enkla förhållanden men blev direktör för Billeruds i Säffle och förvandlade det till ett av landets främsta företag. Tidningen träffar honom i Säffle där han bor och på bilderna får vi se hur hans hem ser ut.

Reportage: Anna-Lenna Carlsson är 19 år och en talang inom skidåkning. SE reste till Vålådalen för att träffa henne där. Hon är mycket vacker, konstaterar SE som publicerar flera bilder på henne. Nu hoppas många att hon och Gunder Hägg ska bli kära. Vilket perfekt par det vore!

Reportage: I Fleninge norr om Helsingborg har ett gammalt par bestämt sig för att gifta sig. Han heter Johan Bengtsson och är sockerfabriksarbetare. Hon är hushållerska och heter Cecilia Pålsson. Han är 82. Hon 78. Nu vill de visa sin kärlek till varandra!

Reportage: Våren har äntligen kommit till Stockholm. Unga fotografen Lennart Håwi gav sig ut för att föreviga våren i Stockholm på flera bilder.

Reportage: Stål har en enorm betydelse för Sveriges ekonomi. Stålindustrin är landets ryggrad. SE skildrar hur man tillverkar stål, från ax till limpa.

Reportage: Miljoner ryssar har dött i den blodiga kampen mot nazisterna på Östfronten. SE kan nu visa flera bilder på sårade ryska soldater.

Bild: Birgitta Rydbeck från Helsingborg är på en helsidesbild i tidningen.

Se även mina andra tidningar till salu!
Jag samfraktar!

Objektsnr 628272864

Visningar 38

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Se 10 1943 Eskilstuna, J.A. Selander, Christian Storjohann, Ulla Kreutzlock

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?