Beskrivning

Kulinariska ord, av Olle Bergman

Underhållande och lärorikt om kökets språkhistoria! Visste du att margarin hämtat sitt namn från det grekiska ordet för pärla? Att Sjötunga Walewska är en hyllning till Napoleons polska älskarinna? Eller att mejeriernas bearbetning av mjölk hämtat sitt namn från forskaren Louis Pasteur? Följ med på en aptitretande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman förklarar uttryck som tagit sig in köksvägen.

Våra kök befolkas av en mängd kändisar utan att vi har en aning om det bland andra en rysk greve (korv Stroganoff), en australiensisk operasångerska (Peach Melba), Ludvig XIV:s hovmästare (bechamelsås) och drottningen av Italien (pizza Margherita). I kylskåp och i skafferier ligger historiska berättelser gömda till exempel kan béarnaisesåsen upplysa om vad Sveriges Karl XIV Johan och Henrik IV av Frankrike hade gemensamt, tartarsåsen ge en glimt av det vilda ryttarlivet på Asiens stäpper och avokadon blygt redogöra för varför aztekerna liknade den vid en testikel.

Olle Bergman är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare och författare till boken Krigiska ord (Historiska Media 2011).

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i mycket nära nyskick. Den är illustrerad med svartvita reproduktioner.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 143/192 mm
Ryggbredd ca 14 mm
Vikt ca 270 gram
Sidantal 124
Författare Olle Bergman
Förlag Historiska Media
Språk svenska
Utgivningsår 2011
ISBN 91-86297-77-0

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektsnr 630585693

Visningar 14

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 25 apr 18:30

Kulinariska ord

Utropspris

|0 Bud

50 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 958 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?