Beskrivning

Luftens dirigenter – om jaktstridsledning i Sverige, av flygstridsledaren i Flygvapnet, Bjarne Darwall

Boken behandlar utförligt Stril 40, Stril 50, Stril 60 samt utvecklingen mot det moderna StriC. Boken är fylld med fotografier och är synnerligen läsvärd, såväl för nyfikna ”civilister” som för aktiva eller pensionerade officerare som tjänstgjort i de förband ur Flygvapnet som övervakade luftrummet eller i de förband ur Flottan/Marinen som bedrev havsövervakning.

Stril 40 Stril 50 - Denna tid utmärktes främst av rapporter via "tornlottor" och visualisering av flygplan på stora plottingbord, där kvinnlig personal flyttade flygplansymboler med långa "croupier-stavar". Men snabbare flygplan krävde kortare tider mellan upptäckt och insats… STRIL 60 - En stor del av boken behandlar STRIL 60 och RGC. Det som då (på 1960-talet) var så hemligt kan här nu berättas om. Platserna för alla RGC beskrivs (man fick knappt berätta för taxichaufförer var man skulle åka). Boken berättar t.o.m. om det då superhemliga O5...

PS08 (järnsängen) och många andra stora radaranläggningar är beskrivna. Dessa roterade sakta och avspanade luftrummet ovanför och utanför Sverige och informationen hamnade i anläggningarna i bergrummen. Det svenska flygvapnet var först i världen med att använda styrdatateknik, och är fortfarande ensamt om sättet att tillämpa det. Flugan-systemet (styrdatasändare-mottagare) för digitala styrdata till flygplan beskrivs ingående.

Ubåt på grund! Riktigt spännande är kapitlet om när den ryska ubåten gick på grund utanför Karlskrona. Myran (ett RGC i Blekinge, Rödeby) var ett tag centralpunkt för rapportering och insatsledning. Här får man följa den fantastiska händelsen inifrån Flygvapnets bergrum – som ofta visste mer än andra men ibland inte visste något alls…

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Den är mycket rikligt illustrerad med fotografier och reproduktioner i färg och svartvitt. Det finns en diskret namnteckning på försättsbladet.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 230/215 mm
Ryggbredd ca 15 mm
Vikt ca 805 gram
Sidantal 206
Författare Bjarne Darwall
Förlag Air Historic Research
Utgivningsår 2004
Språk svenska
ISBN 91-973892-6-9

Porto:
Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 633985419

Visningar 24

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 18:15

Luftens dirigenter – om svensk stridsledning av jaktflyg

Utropspris

|0 Bud

160 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 816 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också