Beskrivning

Svenska bomb- och attackflygplan under 1900-talet, av Åke Berg

Boken är en redogörelse för dessa flygplan under det gångna århundradet. Boken avviker från tidigare flygböcker, vilka som regel mest behandlat tekniska förhållanden och prestanda. Här behandlar författaren framförallt taktiska och operativa förhållanden samt anfallsmetoder som tidigare sällan varit föremål för beskrivning och analys. I boken behandlas även ett stort antal övningar av olika slag med flygplanstyperna i nog så nervkittlande situationer.

”Författaren, överstelöjtnanten i flygvapnet Åke Berg (1918-2012) hade tidigt ett flygintresse vilket gjorde att han efter studentexamen i Västerås sökte sig till flygvapnet och genomgick utbildning på Ljungbyhed 1936. Efter krigsutbrottet placerades han som störtbombflygare på F6 i Karlsborg. Därefter följde flera år av flyttningar till olika flottiljer med inflygning på ett stort antal olika flygplanstyper. Han deltog också i leveranserna av de jaktflygplan som efter det sovjetiska överfallet på Finland 1939 monterades i Sverige för Finlands räkning.

Efter kommendering till Flygkrigshögskolans allmänna och högre kurs placerades Åke
1947 vid flygstabens signalavdelning. 1951 hamnade familjen på F7 i Såtenäs där Åke fick flyga de tre Saabtyperna A 21R, A 29 Flygande tunnan och A 32 Lansen. 1962 utnämndes han till chef för flygstabens underrättelseavdelning vars huvuduppgift var uppföljning av främmande flygstridskrafter. Åke tog tidigt initiativet till en samordning av underrättelsetjänstens olika delar (flygstaben, Försvarsstaben, FMV, FOA och FRA) och skapade den ”flygunderrättelsetjänst” som under 1970- och 1980-talen ytterligare byggdes ut och även blev internationellt respekterad. Efter detta följde olika befattningar i
försvarsstaben med bland annat utvecklingen av den flygburna fotospaningen. Som
arvodist efter pensioneringen 1977 arbetade han i ytterligare 13 år inom underrättelsetjänsten.


Åke Berg behöll hela livet sitt stora flygintresse. Detta parat med god stilistisk förmåga gjorde att Svensk flyghistorisk förening fick ett stort antal artiklar i föreningens publikationer. Han skrev också boken ”Svenska bomb- och attackflygplan under 1900-talet”.

Den häftade boken (limhäftad) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är rikligt illustrerad med svartvita fotografier och reproduktioner.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 217/147 mm
Ryggbredd ca 10 mm
Vikt ca 245 gram
Sidantal 122
Författare Åke Berg
Förlag Eget förlag
Språk svenska
Utgivningsår 1999
ISBN 91-630-8574-7

Porto: Billigaste porto som jag kan hitta blir i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr där den fina boken blir väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet! Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DAGAR EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 633 987 040

Visningar 60

Publicerad

AnmälSälj liknande

Tor 30 maj 18:30

Svenska bomb- och attackflygplan under 1900-talet

Såld för

|0 Bud

120 kr

Auktionen är avslutad

Såld med prisförslag

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 818 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också