Beskrivning

Vendels kyrka - Vendel Church - L’église de Vendel, av Tord Harlin (foto) och Bengt Z Norström (text)

Vendels kyrka är en kyrkobyggnad i Vendels socken i Tierps kommun. Den är församlingskyrka i Vendel-Tegelsmora församling. Den ligger knappt 40 km norr om Uppsala, 18 km norr om Björklinge och 10 km söder om Örbyhus. Kyrkan ligger på krönet av Vendelåsen med utsikt över den omgivande slättbygden.

Vendels kyrka invigdes år 1310. Kyrkomiljön är en av landets mest unika. Kyrkan ligger på en höjd och är omgiven av en ståtlig bogårdsmur med tak av trä och med två höga stigluckor. Den stora tegelkyrkan i höggotisk stil och dess omgivningar utgör för vägfararen ett iögonfallande inslag i landskapet.

Det är dock de medeltida väggmålningarna som gjort Vendels kyrka berömd. De utfördes åren 1451–1452 av Johannes Iwan och utgör ett av det uppländska kyrkomåleriets förnämsta verk. Vi vet inte mycket om denne konstnär. Men hans verksamhet är känd från år 1449 till år 1465. Under dessa år målade han även kyrkorna i Östra Ryd, Lena och Alunda. Men det är endast målningarna i Vendel som idag finns bevarade.

I god tid före kyrkans 700-årsjubileum utgav Vendels församling boken Vendels kyrka av Tord Harlin (foto) och Bengt Z. Norström (text). Den innehåller framför allt nya fotografier i färg och beskrivningar av de unika målningarna.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är mycket rikligt illustrerad med stiliga fotografier i färg, såväl exteriört som interiört.

Dimensioner och utgivningsdata:

Höjd/bredd ca 232/215 mm
Ryggbredd ca 17 mm
Vikt ca 740 gram
Sidantal 143
Författare Bengt Z Norström
Foto Tord Harlin
Förlag Vendels församling
Språk svenska, engelska och franska (parallelltext)
Utgivningsår 2007
ISBN 91-975769-4-8

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Boken kommer att bli mycket väl emballerad. Tänk på att ett paket med Schenker normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för leverans inom landet. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 632800870

Visningar 43

Publicerad

AnmälSälj liknande

Fre 17 maj 18:30

Vendels kyrka - Vendel Church - L’église de Vendel

Utropspris

|0 Bud

120 kr

Auktionen avslutades utan bud

arturito

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

2 972 omdömen

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?