Beskrivning

En idag sällsynt bok om den firade, avantgardistiske konstnären IVAN AGUÉLI, som är slutsåld hos förlag. Går ej att köpa på varken Bokus och Adlibris och finns i ett fåtal exemplar på Bokbörsen.

Boken är troligtvis inköpt i samband med samlingsutställningen på Prins Eugens Waldemarsudde 13 maj - 1 oktober 2006.
Passa på nu när Sala firar 400 år att införskaffa detta verk om Salas mest namnkunnige och kända konstnär!

Boken säljs i fint använt skick, se bilder som en del av beskrivningen. Boken är knappast ens läst, annat än lite bläddrad i. Det enda jag har att anmärka på och upplysa om är att bokomslaget har några skråmor efter att ha flyttats från bokhylla till bokhylla.
Bilder finns på detta.

Bokens vikt enligt vår våg: 1.348 kg
Packar omsorgsfull. Rökfritt hem, men med katter.

En beskrivning om innehållet i boken:

"Målaren Ivan Augéli stod egensinnigt fri från institutionernas och konstmarknadens karriärkrav. Placerad inom den begränsade svenska konsthistoriens revir intar han en unik position som en outsider med erfarenheter som sträckte sig långt utöver det inhemskt näraliggande.
Född i Sala år 1869 i äktenskapet mellan veterinären Johan Gabriel Agelii och Anna Kristina Nyberg gavs han förnamnen John Gustaf. Längre fram i livet skulle han stava sitt efternamn Augéli och använda sig av det ryskinspirerade förnamnet Ivan, vilket han senare bytte mot dopnamnet Gustaf. Som sitt yrke angav han titeln paintre-artiste. Men han kunde likaväl kalla sig anarkist, religionsfilosof, språkforskare, etnolog, konstteoretiker, skribent, resenär eller medlem av den sufiska shadhili-orden. Det livslopp som avslutades den 1 oktober 1917, då han i Barcelona blev överkörd av ett framrusande lokomotiv, var mer än ett ordinärt målarliv.
Tillvaron som fri intellektuell innebar redan i sig ett risktagande, ytterligare komplicerat av hans stryktåliga egensinnighet och hans benägenhet till ständiga uppbrott. Hans intellektuella och emotionella bindningar till tidens radikala rörelser ställde till synes omutliga krav, för att inte tala om hans för många inopportuna religiösa sökande."

Tillhör följande kategorier:
Konsthistoria och stilbildning (inom Kultur)
Särskilda konstnärer, konstmonografier (inom Ämnen & motiv)
FormatInbunden
Språk: Svenska
Serie: Waldemarsudde

Objektnr 634 998 692

Visningar 98

Publicerad

AnmälSälj liknande

Mån 10 jun 16:10

BOK: IVAN AGUÉLI Prins Eugens Waldemarsudde, slutsåld hos förlag

Slutpris

|

95 kr

Auktionen är avslutad

325648 vann auktionen

hilvard

Sala, Sverige

5.0

Verifierad

42 omdömen