Beskrivning

Lagerman, Alexander (1836-1904). Ingenjör, uppfinnare. Till minne, 1933.

Till minnet av Alexander Lagerman och hans vetenskapliga gärningar, som pionjär och utvecklare av automatiserande maskiner inom främst tändsticksindustrin, men även inom grafisk industri.

Graverad av Erik Lindberg 1933 (signerad under armavskärningen). Utgiven av Ingenjörsvetenskapsakademin 1933. Brons, 45 mm. Vikt 35,4 gram. Präglad i endast 300 exemplar.

Då det var Lagermans förtjänster om tändsticksindustrins tekniska utveckling som hyllades med denna medalj så bidrog Svenska Tändsticks AB ekonomiskt till dess präglande.

"De olika maskinerna hade en kapacitet på 20.000 till 60.000 askar per dag och väckte oro bland dem som tidigare tillverkat askar i hemmen. Men oron lade sig när det visade sig att effekten istället blev att fabriken började nyanställa arbetare. De som tidigare tillverkat tändstickaskar hemma i köket blev fabriksarbetare."

KOMPLETTMASKINEN, 1892
1892 kröntes Lagermans insatser med den s.k. komplettmaskinen. Denna ersatte fem andra maskiner och klarade alla de moment som krävdes för att förvandla råvara till färdiga tändstickor, förpackade i askar. Maskinen matades med impregnerade tändsticksämnen och särade dem, värmde dem, doppade dem i paraffin eller svavel och därefter i tändsatsblandning, torkade och paketerade färdiga tändstickor i askar - helt automatiskt. Komplettmaskinen sparade arbetskraft och sköttes av endast en förman och två arbetare. Maskinen sparade också råvara och lokalutrymme i fabriken.

Installation av Komplettmaskinen vid olika tändsticksfabriker resulterade i en femfaldig produktionsökning av antalet tändsticker per arbetare per dag.

Tändsticksfabrikens vinster blev stora, men istället för att höja lönerna byggdes bostäder åt de anställda. Arbetarna fick det bättre, men knöts hårdare till fabriken. För att få bo i arbetarbostäderna krävde fabriken att de i familjen som så kunde, skulle arbeta på fabriken.

ALEXANDER LAGERMAN (1836-1904)
Alexander Lagerman, född 11 februari 1836 i Östra Eneby socken, Östergötlands län, död 28 november 1904 i Jönköpings Sofia församling, Jönköpings län, var en svensk ingenjör och uppfinnare.

Alexander Lagerman studerade vid Ebersteinska skolan i Norrköping. Han anställdes 1870 av Jönköpings tändsticksfabrik, sedan man under de första 25 åren bedrivit tillverkningen för hand. Han konstruerade efterhand allt sinnrikare maskiner. De var unika och hölls hemliga, så att fabriken länge hade ett försprång gentemot världens övriga tillverkare. Maskinerna och produktens utveckling kan studeras på Tändsticksmuseet i Jönköping. Bland dessa märks särskilt komplettmaskinen, uppfunnen 1892.

Lagerman har också uppfunnit flera maskiner för den grafiska industrin. Han anses vara en av pionjärerna på automatiseringens område.

Efter sin död donerade Lagerman stora belopp till understöd åt svenska uppfinnare genom instiftandet av Lagermanska donationsfonden, som efter hans änkas död 1921 gjordes tillgänglig. Fonden har utdelats av Jönköpings stadsfullmäktige/Jönköpings kommun efter förslag av Svenska Uppfinnareföreningens styrelse.

Objektsnr 627955716

Visningar 56

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 6 apr 20:21

Lagerman, Alexander (1836-1904). Ingenjör, uppfinnare. Till minne, 1933

Utropspris

|0 Bud

275 kr

Auktionen avslutades utan bud

numix

Kalmar, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

6 094 omdömen

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?