Beskrivning

Ett par nytillverkade motorupphängningar i silikon till Braun PS-500

Bussningarna kan passa även i andra braunmodeller, men dem har jag inte kunnat testa.

Ett växande problem med många klassiska vintage-skivspelare från 60- och 70-talen är att olika gummidelar i dem torkar ut. Näst efter remmarna är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorerna är upphängda i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren. Det ger förr eller senare ett hörbart motorljud, "rumble": en lågfrekvent ton som alltid hörs från högtalarna i bakgrunden så länge nålen går i skivspåret, tydligast i skivans tysta spår. Rumble finns alltid i alla skivspelare, men från frisk spelare är den så svag att den överröstas av skivans brus och knaster. Om en spelare av rimlig kvalitet väsnas på det sättet efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen.

Även ett lågt "ohörbart" rumble kan vara ett hörbart problem, eftersom den konstanta tonen samverkar med det inspelade ljudet från skivan, vilket skapar konstgjorda övertoner genom intermodulation. Resultatet blir att framförallt skivans svagaste partier förlorar delaljer och nyanser, eftersom de drunknar i störningarna - alltså även när man inte hör något motormuller.

Till de klassiska hybriddrivna (en kombination av rem- och mellanhjulsdrift) spelarna från Braun finns inga nytillverkade ersättningsdelar att få tag på. Därför har jag börjat tillverka egna bussningar till sådana modeller som jag renoverat. Det jag säljer är alltid kopierat från originaldelar, utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och handgjort i små satser i silikon med idealisk hårdhet. Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, om sådana skulle gå att få tag på. Dessutom är silikonet mer långlivat än originaldelarna, och påverkas inte av värmen från motorn.

Notera att bytet av motorbussningarna på en Braun PS-500 är en svårare operation än på de flesta andra skivspelare, eftersom det kräver att motorn tas loss ur det hölje det sitter monterat och injusterat i. Å andra sidan är det trots allt ett av de enklare jobben på en väldigt krävande skivspelare.

Short info for international buyers:


Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

A pair of motor mounts (rubber bushings) in silicone rubber for Braun PS-500. Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

Objektnr 634 554 010

Visningar 73

Publicerad

AnmälSälj liknande

Lör 29 jun 17:06

Braun PS-500 turntables: Motor mounts in silicone rubber

Pris

330 kr

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verifierad

Toppsäljare

494 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också