Beskrivning

Material: silikongummi

Höjd på bärande del 15,0 mm

Minsta innerdiameter 5,0 mm

Största innerdiameter 6,5 mm

Minsta ytterdiameter på bärande del 10,2 mm

Största ytterdiameter på bärande del 14,0 mm

Ytterdiameter vid monteringshål 10,0 mm

Motsvarar Pioneers reservdelsnummer PEB-027.

Bussningarna kan ofta passa även i andra skivspelarmodeller än de jag listat, men de här är de jag vet fungerar.

Ett växande problem med många klassiska vintage-skivspelare från 60- och 70-talen är att olika gummidelar i dem torkar ut. Näst efter remmarna är det vanligaste felet att de gummibussningar som motorerna är upphängda i för att dämpa motorvibrationerna hårdnat med åren. Det ger förr eller senare ett hörbart motorljud, "rumble": en lågfrekvent ton som alltid hörs från högtalarna i bakgrunden så länge nålen går i skivspåret, tydligast i skivans tysta spår. Rumble finns alltid i alla skivspelare, men från frisk spelare är den så svag att den överröstas av skivans brus och knaster. Om en remdriven spelare av rimlig kvalitet väsnas på det sättet efter en komplett översyn är motorupphängningen i allmänhet nästa steg i felsökningen.

Även ett lågt "ohörbart" rumble kan vara ett hörbart problem, eftersom den konstanta tonen samverkar med det inspelade ljudet från skivan, vilket skapar konstgjorda övertoner genom intermodulation. Resultatet blir att framförallt skivans svagaste partier förlorar delaljer och nyanser, eftersom de drunknar i störningarna - alltså även när man inte hör något motormuller.

Det går att köpa nya fabriksgjorda bussningar till en del skivspelare, fraförallt till de dyrarste modellerna. Men till de flesta lite enklare skivspelare finns inga ersättningsdelar att få tag på. Därför har jag börjat tillverka egna bussningar till sådana modeller som jag renoverat. Det jag säljer är alltid kopierat från originaldelar, utprovat och uppmätt på renoverade spelare, och handgjort i små satser i silikon med idealisk hårdhet. Motorbussningar i silikon är i allmänhet tystare än även nytillverkade gummibussningar, om sådana skulle gå att få tag på. De ger normalt en minskning av motorvibrationerna på 6-10 dB, beroende på hurdant skick de ursprungliga bussningarna är i. Dessutom är silikonet mer långlivat än originaldelarna, och påverkas inte av värmen från motorn, något som får en del skivspelare att bullra mer efter en tids lyssning, eftersom deras bussningar blir uppmjukade av motorvärmen och då pressas ihop av motorns tyngd.

Bytet av bussningar är ganska enkel: man öppnar spelaren, lossar de skruvar, muttrar eller låsbrickor som håller motorn i läge, pillar loss de gamla bussningarna, pillar in de nya och skruvar fast allt igen. Ibland måste man efteråt justera höjden på motorns remtrissa. I så fall beror det på att de gamla och de nya bussningarna inte är riktigt lika höga. Om remmen skrapar i någonstans när man skiftar mellan hastigheterna behöver man lossa skruven / skruvarna som håller fast drivtrissan och rätta till höjden på den tills remmen går fritt igen.

Short info for international buyers:


Three motor mounts (rubber bushings, rubber cushions) in silicone rubber for Pioneer PL-112d, PL 115d and PL-117d. Hand cast copies of orginal parts with better vibration damping and expected lifetime than the originals.

Please note that the shipping fee for trackable shipping outside Sweden automatically offered by Tradera often can be much higher than necessary. This is due to them somehow charging for a much heavier parcel than what I have selected.

If you think this applies to what you see here, please contact me. If I can find a cheaper postage directly from Postnord, it can be arranged by a payment through Paypal instead of Tradera.

Objektnr 635 677 643

Visningar 63

Publicerad

AnmälSälj liknande

Ons 10 jul 16:48

Till Pioneer PL-112d, PL 115d och PL-117d: Tre nytillverkade motorupphängningar

Pris

165 kr

to00si

Gustavsberg, Sverige

5.0

to00si

Verifierad

Toppsäljare

494 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också