Beskrivning

Rörstrands: Porslinsmugg för chokladförtäring från 1897 säljes

Vid städning av föräldrahemmets vind påträffades en liten låda med en porslinsliknande bägare i. Jag har inget minne av den från barndomen. Föräldrarna tog i omgångar över kvarlåtenskap från släktingar som seglade vidare, och min gissning får bli att detta föremål tillkom på det sättet.

Vad är denna bägare för någonting? En Google Image-sökning påvisar några liknande exemplar. Ord som ”minnespokal”, ”samlarkopp”, ”bägare”, ”syltskål” och ”senapsmugg” användes lite spekulativt. Jag höll på att ge upp när jag till slut hittade 1978 års utgåva av Fataburen – Nordiska Museets och Skansens årsbok. Där – på sid 169-170 (http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1299033/FULLTEXT01.pdf) - framgår det att detta är en ”porslinsmugg för chokladförtäring”. Den delades faktiskt ut vid 1897 års ”Konst och Industriutställning” Stockholm – och den är till och med avbildad på sidorna!

Höjden är ca 8 cm. Botten-plattans diameter är ca 4 cm. Max-diametern på ovansidans öppning är ca 7.5 cm. Vikten är ca 141 gram.

På utsidan läser jag: ”HULTMANS FABRIKER MALMÖ” och ”Konst och Industriutställningen i Stockholm 1897.”. På insidan läser jag ”HULTMANS FABRIKER MALMÖ”. På undersidan läser jag – knappt läsligt – ”Rörstrand” och ”0”. Ett ”B” sitter instämplat i botten.

Som synes så är botten-trycket inte i bästa skick. Vidare uppfattar jag den som en smula sliten i trycket (eller på emaljen under trycket) på insidan.

5-kr-myntet tjänar som storleksreferens och ingår inte i affären.

För Schenker-frakt eller avhämtning i Göteborg.

Objektnr 633 509 269

Visningar 148

Publicerad

AnmälSälj liknande

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Lör 1 jun 15:55

Rörstrands: Porslinsmugg för chokladförtäring från 1897 säljes

Såld för

|0 Bud

25 kr

Auktionen är avslutad

Såld med prisförslag

rhenriknilsson

Göteborg, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

331 omdömen