Beskrivning

Europas raser är en av många böcker som Doktor Hans K. F. Gunther gav ut
under sin livstid. Just Europas raser utkom på svenska år 1925.

En ras är enligt Gunthers definition en grupp människor som skiljer sig från varje
annan grupp genom en specifik förening av fysiska och psykiska egenskaper och
som ständigt producerar individer med gruppens kännetecken. Man kan också
kalla den ärftligt konstant människogrupp.

Den europeiska rasen delar han in i fem raser: nordisk ras, västlig ras
(även kallad medelhavsras), dinarisk ras, ostlig ras (även kallad alpin ras)
och ostbaltisk ras.

Denna bok måste läsas som ett historiskt
**Europas raser** är en av många böcker som doktor Hans F. K. Günther gav ut under sin livstid. Just **Europas raser** utkom på svenska år 1925.

En ras är enligt Günthers definition en grupp människor som skiljer sig från varje annan grupp genom en specifik förening av fysiska och psykiska egenskaper och som ständigt producerar individer med gruppens kännetecken. Man kan också kalla den en ärftligt konstant människogrupp.

Den europeiska rasen delar han in i fem raser: nordisk ras, västlig ras (även kallad medelhavsras), dinarisk ras, ostlig ras (även kallad alpin ras) och ostbaltisk ras.

Denna bok måste läsas som ett historiskt dokument utgivet på 1920-talet. Med detta menas dels att språkbruket skiljer sig mycket från dagens språkbruk, men främst att forskningen på många av de områden Günther berör har gått framåt och att det därför framkommer en rad felaktigheter i boken.

Hans F. K. Günther, född den 16 februari 1891, död den 25 september 1968, var en tysk författare och etnolog. Günther studerade språkvetenskap i Freiburg, men var också intresserad av geografi och zoologi och han läste antropologi i Wien. 1935 blev han professor vid universitetet i Berlin och mellan 1940–1945 var han chef för Albert Ludwig-universitetet i Freiburg. Han fick många utmärkelser och hedersbetygelser för sina arbeten, bland annat av Uppsala universitet och Svenska Rasbiologiska institutet.

Günther var ofta på besök i Sverige och hade ett visst samarbete med Herman Lundborg. Hans författarskap kom att fokusera på nationalromantik och etnologi, och böckerna utkom i många upplagor.

Objektnr 633 788 755

Visningar 177

Publicerad

AnmälSälj liknande

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?

Andra gillar också

Tis 28 maj 18:41

Europas Raser - Doktor Hans K.F. Gunther

Slutpris

|

177 kr

Auktionen är avslutad

gralledino00001 vann auktionen

Kimbengt

Motala, Sverige

3.3

Kimbengt

Verifierad

17 omdömen