Beskrivning

Tidningen Veckojournalen från 1946.

Omslaget: Gunnel Broström.

Reportage: Torgny Segerstedt skriver om Tyskland och hur det kunde hända att det kulturellt högt stående land massuggererades att tro på Adolf Hitler. Vad kan egentligen nazismen lära oss om demokrati. Hur kan vi hjälpas åt för att det inte ska hända igen?

Reportage: Tidningen har rest till Arvika. Man fortsatte sedan en halv mil söder om staden, till en plats där man ser Glafsfjorden. Det är en udde som heter Östra sund. Här samlas ungdomar från hela landet för att musicera. På bild ser vi Jonas Röjås från Dalarna. Gunhild Bohlin från Härnösand. Valter Bornemark från Borås.

Reportage: Svarta och vita amerikaner kämpade sida vid sida mot nazismens rashat. Men sedan när afroamerikanerna kom hem igen efter segern, då behandlas dessa hjältar ändå som andra klassens medborgare. Veckojournalen skriver om svarta i USA. Spänningen ökar, raskravallerna blir bara fler och rashatet växer i USA. Var ska allt sluta?

Reportage: Brittiske journalisten Gordon Young var stationerad i Stockholm under kriget, för att bevaka "Fredens sista utpost". Han satt på Grand Hotel och blickade ut över vattnet och slottet medan kriget rasade utomlands. Nu intervjuas denne engelsman om Sverige och Sveriges neutrala status under kriget. Vilket betyg ger han egentligen Sveriges agerande?

Reportage: Tidningen har besökt Wien. Staden är full av ruiner och befolkningen svälter. På bild ser vi några svenskar som hjälper österrikiska barn: Läkaren Torsten Arnéus. Doktorinnan Ebba Björkman-Goldschmidt.

Reportage: Journalisten Frank Viner har rest till Ungern och nu har han lämnat ett skakande reportage därifrån. Det kommer att ta minst 50 år att bygga upp det krigssargade landet. Och vad än värre är: Ungern är i fullständig normupplösning!

Artikel: Ingrid Nygård-Kers är vävlärarinna. Nu är hon på bild.

Bild: En järnvägsolycka har inträffat mellan Långsele och Ånge. Ett väderomslag orsakade ett rälsbrott och på bild ser vi tåget som spårade ur.

Bild: Löjtnant Lars Asplund är på bild. Han har nämligen räddat folk som var på väg att gå under isen i Stockholms skärgård. Vilken hjälte!

Bild: Maj Dalåker är på bild. Hon har nämligen gift sig med löjtnant Åke Dalåker.

Bild: Det har varit femkamp mellan Sverige och Schweiz i Östersund. På bild ser vi Kerstin Winnberg från Östersund. På en annan bild ser vi Yngve Mohlin som vann överlägset.

Bild: I St Moritz, Schweiz tog tidningen en bild på Adolf Cassel och Greta Cassel. Samt: Direktör Arne André och hans dotter Stina André.

Se även mina andra tidningar till salu.

Jag samfraktar!

Objektsnr 622407219

Visningar 97

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

VJ 13 1946 Jonas Röjås, Valter Bornemark, Torsten Arnéus, Maj Dalåker, Wien

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?