Beskrivning

Tidningen Vi, julnumret från 1945.

Reportage: Sveriges folkhushållningsminister under kriget, Axel Gjöres berättar om kampen för att hålla det svenska folket nöjt under kriget. Det har varit riktigt magra år, men svenskarna har kämpat! Bild på Axel Gjöres vid sitt skrivbord.

Reportage: Årets nobelpristagare i litteratur, Gabriela Mistral från Chile, har skrivit en dikt om juden och den judiska rasen. Hon hyllar det judiska folket, efter allt de har gått igenom under kriget. Översättningen är gjord av Hjalmar Gullberg.

Reportage: Tidningen har besökt det stora varuhuset PUB mitt i centrala Stockholm. Här råder det julrusch och en stor tomtefigur möter kunderna i entrén. Här skildras myllret och all aktivitet i varuhuset så här inför julen 1945.

Reportage: En ny stor byggnad planeras att uppföras i Stockholm. Det ska heta Gammelby ålderdomshem. Tidningen beskriver hur den imponerande vårdinrättningen kommer att se ut. På bild ser vi syssloman Helmer Larsson och arkitekten Nils Grip.

Reportage: Tidningen har besökt den vackra staden Siglufjörður på Island. Flera bilder på hamnen och på samhället samt på de unga friska människor som bor och verkar här. Stor bild på vackra Louise Kettillsdottir. Hon får utgöra symbol för den sköna, friska och unga isländska kvinnan.

Reportage: Wictor Karlsson är socialborgarråd i Stockholm. Nu är han på bild i tidningen. Orsaken är att tidningen Vi skriver om det svenska folkhemmet och kontrollen över fattigvården, samt kartläggningen av medborgarnas hälsa och välstånd.

Reportage: Marita Lindgren-Fridell skriver om mode och moral. Hon skriver om alla debatter kring kvinnors kläder. Är byxorna för korta eller för långa? Ska kvinnor ha byxor över huvud taget?

Reportage: Kriget påverkade Frankrike på djupet. Landet kommer aldrig mer att bli detsamma igen. Nils Thedin skriver om Frankrikes dramatiska erfarenheter.

Titta gärna på mina andra tidningar till salu. Jag samfraktar!

Objektnr 614214565

Visningar 147

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Vi 50 1945 Axel Gjöres, Siglufjörður, Nils Thedin, Nils Grip, PUB, Mistral

Pris

129 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

372 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?