Beskrivning

Sjömärken – vägvisare och kulturminnen. Register med 429 sjömärken från Svinesund till Haparanda, av Johnny Söderlund - Länsstyrelsen i Västra Götalands län i samarbete med Bohusläns museum. Förlagsny bok!

Boken berättar om sjömärkenas historia och innehåller ett register med 429 sjömärken från Svinesund till Haparanda.

”Till rättelse för de sjöfarande” skrev Lotsstyrelsen när sjömärken uppfördes. Idag borde vi tillägga: För allt de berättar om vårt maritima kulturarv och för att de är så vackra!

I denna bok får vi lära känna över 450 sjömärken uppförda före 1950. De är olika till form och färg, många är mycket gamla och ibland bär de fantasieggande namn som Fulingen, Holländarberget, Kråksundsgap, Lördagshällan, Lille Brorn, Mislauper eller Orminge rör.

Boken berättar om sjömärkenas historia och olika typer av sjömärken; båkar, stångmärken, kummel, fläckar och tavlor. Den innehåller över 280 fotografier och ritningar samt en registerdel med uppgifter över position, när sjömärkena uppfördes, utseende, höjd med mera.

De flesta av bokens bilder är tagna från sittbrunnen i en kajak, vilket ger ett annorlunda perspektiv. Navigering till sjöss sker numera i de flesta fall med hjälp av GPS och en del av våra äldre sjömärken hotas av förfall. Innehållet är resultatet av ett omfattande dokumentationsarbete genom arkivstudier och besök på plats. Detta har genomförts av författaren inom ramen för ett samarbetsprojekt mellan Statens maritima museer, Riksantikvarieämbetet och Sjöfartsverket.

Författaren, Johnny Söderlund gick bort 2013. Hans stora maritima intresse gällde i synnerhet fyrar och sjömärken. Han var en uppskattad föredragshållare och tillverkare av skalenliga modeller av sjömärken som finns på museer runtom i landet.

Den inbundna boken (kartonnage) i förlagets dekorerade pärmar är helt ny och i nyskick. Boken är förlagsny! Den är mycket rikligt illustrerad med spännande fotografier, reproduktioner, ritningar, kartor och förtoningar – huvudsakligen i färg men en del äldre, historiska i svartvitt.

Här kommer detaljerna:

Höjd/bredd ca 255/215 mm
Ryggbredd ca 13 mm
Vikt ca 735 gram
Sidantal 152
Författare Johnny Söderlund
Förlag Länsstyrelsen i Västra Götalands län/Bohusläns museums förlag
Utgivningsår 2015 (andra upplagan)
Språk svenska
ISBN 91-7686-270-4

Porto: Skickas i ett registrerat paket med Schenker som kostar 59 kr. Tänk på att det normalt tar ca 1-3 arbetsdagar för ett paket med Schenker inom landet. Boken kommer att bli väl emballerad. Sampackar gärna om du vinner flera auktioner.

Betalning: VÄNLIGEN BETALA INOM 2 DYGN EFTER AVSLUTAD AUKTION!

Objektnr 633624649

Visningar 30

Publicerad

AnmälSälj liknande

Sön 26 maj 18:29

Sjömärken – vägvisare och kulturminnen - Förlagsny bok!

Utropspris

|0 Bud

220 kr

Auktionen avslutades utan bud

sthlmbiker

Stockholm, Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

3 809 omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

7 dagar

Mer från samma kategori

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?