Beskrivning

Svenska journalen från 1945.

Reportage: Doktor Arne Tallberg skriver om penicillinet, denna fantastiska uppfinning som troligen kommer att kunna användas för att bota cancer i framtiden. Bild på Sir Alexander Fleming som upptäckte penicillinet 1929, av en slump. Tidningen beskriver hur penicillinet framställs och hur man hoppas att det kan användas i framtiden.

Reportage: Nederländerna har skövlats och situationen i landet är mycket svår. Därför har det holländska företaget Philips börjat sälja dockor i Sverige, dockor som vi svenskar kan köpa för att stötta det holländska folket. På bild ser vi direktör Herbert Kastengren. Han är en av initiativtagarna. Bilder på personalen på Svenska Philips när de sitter och målar dockorna för hand. Dockorna har blivit mycket populära och det är många svenskar som vill hjälpa broderfolket i Holland i denna svåra tid!

Reportage: Svensk Filmindustri fyller 25 år! Tidningen var med på jubileumsfesten. Tänk vilken utveckling filmen har haft de senaste åren. Man behöver inte vara särskilt gammal för att minnas hur det var förr, i filmens barndom, skriver tidningen. På bilderna ser vi: Carl Anders Dymling, vd för SF. Vilhelm Bryde, också han direktör. Inga Tidblad.

Reportage: Greta Hoving har skapat en snickeriutbildning - för kvinnor! Tidningen hälsade på den ovanliga utbildningen. På bild ser vi eleven Anna Britta af Ekenstam samt Ulla af Ekenstam. Marianne Lagerfelt är också på bild. Hon lär sig att hyvla.

Reportage: KFUK, Kristliga föreningen av unga kvinnor har fått ett besök av tidningen. På bilderna ser vi: Elsa Cedergren, Kerstin Edvall. På bilderna ser vi hur de glada kvinnorna träffas, har syjunta, tar hand om barnen gemensamt och så vidare.

Bildreportage: Greve Folke Bernadotte har fyllt 50 år! Tidningen var med på hyllandet av honom. På bilderna ser vi bl a direktör Yngve Hugo, Esther Berggren, Alice Eklund och Natanael Broman.

Artikel: I Malmby utanför Strängnäs bor en familj som nu är på bild i tidningen. De är nio stycken barn, inklusive två tvillingpar! De heter Åkerblom i efternamn. De har trängt ihop sig på litet utrymme men snart får de 11 personerna i familjen plats i en fyrarummare, som de äntligen har haft råd med!

Bild: Maja Carlquist är ledare för Sofiaflickorna. Nu är hon på bild tillsammans med Märta Mehlin vid flygeln och Sofiaflickan Ingrid Runnström.

Se mina övriga tidningar till salu.

Jag samfraktar.

Objektsnr 616769916

Visningar 166

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Svenska journalen 2 1945 Greta Hoving, Arne Tallberg, Herbert Kastengren

Pris

119 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?