Beskrivning

Svenska journalen från 1947.

Reportage: Svenska Journalen har besökt Grönland. Det hävdas att USA är intresserade av att köpa Grönland av Danmark. Danmark ska ha krävt en miljard dollar i betalning. Men USA vill pruta. Det här är världens största ö och Svenska Journalen skildrar vardagslivet där bland eskimåerna, eller inuiterna som vi kallar dem idag.

Artikel: En fruktansvärd brand har rasat på Marstrand. Svenska Journalen har bilderna. När folk tittade på ön från håll såg det ut precis som de flyganfall vi var vana vi att se under kriget, men det var alltså "bara" en brand. Rådhuset kunde inte räddas. Det har brunnit ned, liksom flera andra viktiga byggnader på Marstrand. På bild ser vi Marstrands brandchef Filip Lückner samt hans motsvarighet i Göteborg: Nils Grönvall. Hela Marstrand befolkning fick evakueras!.

Reportage: Varje lördagseftermiddag är det sagostund på Stockholms stadsbibliotek. Tidningen besökte en sådan sagostund. På bilderna ser vi deltagande barn. Sagotanten heter Ulla Lindberg.

Reportage: Komminister Yngve Bohman skriver om moralen i Sverige och i Europa. Han menar att så fort man gör avsteg från den kristna moralen då hamnar man i ett sluttande plan som slutar i förskräckelse. I Tredje Riket gjorde man just det. Många revolutionärer anser att mord är rätt, om det syftar till ett högre mål, t ex en önskad revolution. Men då bryter man mot Guds bud! Om bara den kristna moralen hade varit intakt hade vi fått ett helt annat Tyskland än Hitlertyskland.

Reportage: Ska små barn sova i en vagga eller i en vanlig säng? Tidningen har intervjuat några unga mammor om hur de gör. De intervjuade är: Fru Sonja Söderholm med sin lille son Göran Söderholm. Disponent Josef Svalander i Borås och hans fru Marianne Svalander. Deras lille son på bild heter Torbjörn Svalander.

Reportage: Den amerikanska moraldebatten är indelad i två motpoler just nu: Liberalismen och fundamentalismen, skriver tidningens reporter Joel Sörenson som har besökt USA. Frågan är vilken falang som kommer att vinna?

Artikel: En ung bonde i Närke, 27-årige Karl Arne Hellkvist i Glanshammar har vunnit storkovan! 100 000 kronor! Bild på Karl Arne Hellkvist och hans glada fästmö. Bild även på mamma Olga Hellkvist. Trots att han numera är förmögen så måste han fortfarande ta hand om gården.

Bild: Biskop Tor Andrae är död. Tidningen publicerar en bild på när hans kista bärs ut från Uppsala Domkyrka.

Bild: Margot Fredell, ursprungligen från Järnskog i Värmland men just nu student i Uppsala är på bild. Hon hyllas i tidningen!

Bild: Alvina Ström är poststationsföreståndarinna på Möja. Nu är hon på bild i tidningen med anledning av att postflyget har kommit igång i skärgården.

Se mina övriga tidningar till salu.

Jag samfraktar.

Objektsnr 606295945

Visningar 190

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Svenska journalen 11 1947 Grönland, Marstrand, Svalander, Lückner,Margot Fredell

Pris

109 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?