Beskrivning

Svenska journalen från 1926.

Reportage: Världens främsta experter på slagrutor har haft internationell konferens. Svenska journalen rapporterar från evenemanget. Slagrutan har blivit ett problem och debatten är hetsig. Somliga experter ifrågasätter slagrutan, något som upprör andra vetenskapsmän som tvärtom anser att slagrutan fungerar. Nils Ljungzell är skeppsbyggare och expert på slagruta. Han förklarar att det handlar om magnetism. I det här reportaget får vi ta del av hur vetenskapen såg på slagrutan på 1920-talet. Med illustrationer förklaras också hur en slagruta ska se ut och användas.

Reportage: Svenska Journalen har rest med bil i Norrbotten. Bild på bilen framför järnvägsstationen i Haparanda. Man passerade Boden, Morjärv, Gällivare. Det kändes exotiskt och det märktes bl a på sättet människor talade att man befann sig i vildmarken! Det var inte alla som talade svenska.

Reportage: Svenska Journalen har besökt London, som vid den här tiden är världens största stad. Bilder och beskrivningar från London.

Reportage: August Karlsson är missionsföreståndare i Linköping. Nu fyller han 70 år och därför hyllas han med en helsidesbild och en text i Svenska Journalen. Han föddes i Rumskulla utanför Vimmerby men är numera bosatt i Linköping. Han har besökt Kina.

Reportage: Det har varit stor Afrikakonferens i badorten Le Zoute (Het Zoute) i Belgien. Svenska Journalen var där. Här beskrivs hur de 200 deltagarna, alla vita européer, anlände till orten, tog in på hotell och såg sig om. Under konferensen diskuterade man "den svarta rasen" och dess framtid. Allas ambition var att civilisera afrikanerna och lyfta dem andligen.

Reportage: Signaturen A-H D skriver ett långt och spetsigt debattinlägg om ungdomen av idag. Skribenten menar att överklassen börjar ta efter arbetarklassens okultiverade drag, samtidigt som arbetarklassen sneglar mot överklassen. Unga av idag imponeras av män som kan dansa charleston "som om de vore afrikaner", skriver han. "Är människan släkt med apan, eller är det i själva verket apan som är släkt med människan?", frågar han sig.

Se mina övriga tidningar till salu.

Jag samfraktar.

Objektsnr 599704242

Visningar 328

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Svenska journalen 41 1926 Slagruta, London, Le Zoute, Haparanda, Norrbotten

Pris

99 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?