Beskrivning

Svenska journalen från 1926.

Omslaget: Kolbäcks kyrka i Kolbäck utanför Hallstahammar.

Reportage: Pastor Carl Victor Hugo från Eskilstuna är död. Tidningen publicerar en stor bild på honom och minns hans gärning i en längre text. Han dog plötsligt och oväntat. Bild på begravningen i Elimkyrkan i Eskilstuna. Han föddes i Acklinga utanför Tidaholm 1870.

Reportage: Författaren Ragnar Jändel skriver om hemmet och familjen. Han hyllar familjen som institution. Kvinnan och mannen har olika egenskaper, men när de förenas och bildar familj så kompletterar de varandra. Familjen är garanten mot normupplösning!

Reportage: Tidningen skriver om samer. De är ett naturfolk som vissa anser kan utföra trolldomar, skriver tidningen. Här beskrivs koloniseringen av Sapmi och civiliseringen av lappar. Det berättas om olika trollkarlar som var samer och som offrade till gudarna.

Reportage: En svensk skola har invigts i Kina. Här får barnen till svenska missionärer undervisning på svenska. Bild på byggnaden som tillhör Svenska skolan i Kina. Skolan är belägen i Jigongshan i Xinyang. Rektor är Daniel Olsson. Bild på honom. Bild även på Doris Swedberg som är lärare på skolan. Hon är född 1901. Doris Swedberg berättar om resan till Kina. Den var full av faror och strapatser. Bland lärarna märks även Rakel Kullgren, Ester Pettersson och Edit Andersson.

Artikel: I Sundbyberg finns ett hem för ogifta mödrar, som Frälsningsarmén håller i. Här kan de utsatta mödrarna som har fött barn utanför äktenskapet få en fristad. Hemmet kallas för Skogsbo och huset är på bild. På bild ser vi även Klara Arvidson som basar över verksamheten. Hon är född i Smedstorp, Sörby utanför Mjölby.

Reportage: Gerhard Halfred von Koch är på bild i tidningen. Han är socialinspektör och nu skriver han om sociala missförhållanden i Sverige. Även om mycket har blivit bättre nu på 1920-talet så återstår det mycket att göra innan fattigdom och farsoter kan bekämpas på allvar.

Se mina övriga tidningar till salu.

Jag samfraktar.

Objektsnr 621585143

Visningar 91

Publicerad

AnmälSälj liknande

Butik

Svenska journalen 5 1926 Ragnar Jändel, Doris Swedberg, samer, Rakel Kullgren

Pris

119 kr

Cynosure

Uppsala , Sverige

5.0

Verifierad

Toppsäljare

353 omdömen

Läs omdömen

Köp mer och spara på frakten

Samfrakt

3 dagar

Mer från samma kategori

Mer från samma butik

Andra har även tittat på

Jämför slutpriser

Vad är den värd?